Що банкіри заборонять українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що банкіри заборонять українцям

Фінтех і Картки
6852
Посилення правил фінансового моніторингу та пильний контроль з боку НБУ за їх неухильним дотриманням все частіше стають головним болем для простих українців. Банки знизують плечима: регулятор не прописав чітких вимог до клієнтських документів. Багато з них навіть за найменших сумнівів відмовлять у проведенні операції.
Що можна
Без будь-яких труднощів і нюансів громадяни України можуть проводити операції з готівкою на суму до 15 тис. грн в банківській касі або платіжному терміналі, що належить небанківській фінансовій установі.
Поповнювати картки, оплачувати рахунки, одержувати перекази або вносити кошти на депозит — не важливо. Жодних документів при проведенні таких транзакцій банк не попросить.
Для проведення будь-яких операцій з готівкою на суму 15 тис. грн і більше в банку вже вимагатимуть паспорт, щоб «ідентифікувати клієнта». Навряд чи цю вимогу можна вважати драконівською, однак саме вона виявляється головною проблемою. Більшість клієнтів банків йдуть від кас через відсутність ідентифікаційних документів.
«Багато українців не звикли постійно носити з собою паспорт. А 15 тис. грн не така велика сума. Прийшла, наприклад, людина заплатити за турпутівку. На руках у неї тільки виписаний рахунок. У таких клієнтів платіж не візьмуть ні в одному банку, доведеться бігти за паспортом», — пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Звідки гроші?
Найбільші труднощі можуть виникнути при спробі провести операції на суму понад 150 тис. грн. Вони в обов’язковому порядку повинні бути перевірені службою фінансового моніторингу банку. А вже чи схвалить вона транзакцію, чи відмовить у її проведенні — залежить тільки від самого банку.
Нацбанк не надав банкам чітких правил, як перевіряти гроші українців на «чистоту». Тому одна і та сама довідка про зарплату в одній фінустанові стане достатньою підставою для проведення операції, а в іншій банкіри попросять додаткових доказів.
«Все залежить від суми операції і можливості клієнта документально підтвердити джерело свого доходу. Навряд чи у фінмоніторингу виникнуть питання до клієнта, який співпрацює з банком у рамках зарплатного проекту і який поповнює власну картку на 2-5-10 тис. грн, але при цьому, якщо людина принесе кілька мільйонів гривень готівкою для купівлі нерухомості, маючи при цьому довідку про щомісячні доходи в 3200 грн, звісно, банк відмовить такому клієнтові», — пояснила начальник управління фінансового моніторингу Банку Кредит Дніпро Наталія Тимченко.
Макулатура в моді
Банкіри радять українцям уважніше ставиться до своїх фінансових документів і зберігати всі скільки-небудь важливі папірці.
«На підтвердження легального походження коштів банк може прийняти від клієнта низку документів. Підійдуть декларації про доходи, довідки про зарплату, довідки про отримання кредиту або розміщення депозиту, про отримання гонорару, виграшу в лотерею, довідки про отримання доходу від реалізації товарів і надання послуг. Договори продажу майна, отримання спадщини, страхового відшкодування. І навіть договори позики між фізичними особами», — перерахував Невмержицький.
В деяких випадках банк може задовольнитися заявою клієнта про те, що кошти, які вносяться в касу, він накопичив самостійно. Вимоги фінансового моніторингу таке допускають. Щоправда, далеко не кожна фінустанова ризикне взяти подібний документ. Банкіри скаржаться, що підходи регулятора до оцінки наданих документів занадто індивідуальні.
Зовсім строго з прийомом платежів у небанківських термінальних мереж. Їх діяльність в частині фінансового моніторингу регламентується окремим документом-положенням НБУ «Про здійснення небанківськими фінустановами фінансового моніторингу в частині надання послуг з переказу коштів».
Документ чітко обмежує ліміт готівкових операцій для однієї фізособи на рівні 15 тис. грн. А також вводить поняття «регулярності платежів». Останнє забороняє фінкомпанії приймати 5 і більше транзакцій від одного платника на добу.
Постанова, щоправда, передбачає низку винятків.
Наприклад, без обмежень за кількістю операцій можна платити за комунальні послуги, поповнювати телефон, оплачувати податки і штрафи. Однак, щоб уникнути ризиків, більшість компаній не стали вносити відповідні зміни в програмне забезпечення. Оскільки приналежність багатьох послуг до переліку винятків дуже спірна.
Свої системи вони налаштували на прийом лише 4-х платежів на добу за одним ідентифікатором — як правило, номером телефону платника.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас