У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в черговому банку (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в черговому банку (інфографіка)

Кредит&Депозит
1312
Як показали результати незалежної оцінки, ринкова вартість корпоративних активів збанкрутілого ПАТ “Старокиївський банк” виявилася в 3,5 рази нижчою, ніж та, за якою вони були поставлені на баланс.
Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.
Як повідомляється, в результаті реалізації шахрайських схем банку завдано збитків в сумі 13,32 млн гривень. Негативно класифіковані кредити на сьогодні становлять 100% кредитного портфеля банку.
За результатами проведеної перевірки діяльності банку було встановлено, що виведення коштів і доведення банку до банкрутства відбувалося за двома основними відомими схемами.
Зокрема, використовувався спосіб, за яким відбувалося відчуження нерухомості ПАТ “Старокиївський банк” за заниженою вартістю. Перед введенням тимчасової адміністрації в банк частину його приміщень було відчужено за заниженою вартістю в рахунок забезпечення особистих зобов’язань акціонера банку. Йдеться про приміщення в Києві на вул. Микільсько-Ботанічній та квартиру на вул. Великій Васильківській.
У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в черговому банку (інфографіка)
В результаті проведення таких операцій банк отримав збитки на понад 10 млн гривень. Другий спосіб виведення коштів полягав у наданні ризикових беззаставних кредитів та погашення. кредитів наближених до власників банку фізичних осіб без надходження грошових коштів.
Так, банк надавав кредитні кошти фізичним особам у готівковій формі. Вони були незабезпеченими, а їх цільове призначення було невизначеним. Загальна заборгованість за такими кредитами на дату введення тимчасової адміністрації склала 101 млн грн.
У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в черговому банку (інфографіка)
Термін кредитів, які вже не обслуговувалися, безпідставно тривав, а дії по їх поверненню не здійснювалися. Сума збитків банку за зазначеними кредитами (з урахуванням нарахованих відсотків) на сьогоднішній день вже складає 127 млн гривень. Уповноважена особа Фонду гарантування веде активну позовну роботу з метою повернення активів на баланс банку.
У порядку примусового виконання рішень судів на користь ПАТ “Старокиївський банк” про стягнення заборгованості, в Державній виконавчій службі України здійснюються виконавчі дії в рамках 52 виконавчих проваджень на загальну суму 167 млн гривень.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас