Норвежці випустять перший у світі безпілотний корабель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвежці випустять перший у світі безпілотний корабель

Технології&Авто
260
У Норвегії розробили перше в світі повністю автономне вантажне судно Yara Birkeland, яке приводиться в дію виключно електродвигунами і не вимагає присутності команди на борту. Що найцікавіше, творці судна збираються спустити його на воду вже в другій половині наступного року.
Створенням контейнеровоза займуться один з найбільших в світі постачальників мінеральних добрив Yara International і виробник систем позиціонування і наведення для військових і цивільних цілей Kongsberg Gruppen. Саме другий учасник проекту створив повноцінну систему автономного управління на основі камер, радарів, лідарів і інфрачервоних камер, яка працює спільно з системами глобального позиціонування GPS і автоматичною інформаційною системою AIS, що служить для ідентифікації суден, габаритів, курсу та інших даних за допомогою УКХ-радіохвиль.
Судно збираються використовувати для перевезення вантажів (в першу чергу мова йде про добрива) між трьома норвезькими портами.
Вартість Yara Birkeland оцінюється в $25 млн, що в три рази дорожче від ціни звичайної моделі аналогічного розміру і вантажопідйомності. Однак економія на паливі і зарплаті команді повинна знизити експлуатаційні витрати на 90%, тож окупність даної моделі відбудеться помітно швидше, ніж у класичних варіантів. Крім економії коштів, одне таке судно зможе замінити близько 40 тисяч вантажівок на рік, що забруднюють навколишнє середовище.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас