Не чорнозем. На аукціоні продали найдорожчий грунт у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не чорнозем. На аукціоні продали найдорожчий грунт у світі

Світ
1047
Сумку, в якій на Землю був доставлений перший зразок грунту з Місяця, продали майже за два мільйони доларів.
Невеликий мішок все ще містить дрібні частки грунту і сліди місячного пилу, пише NBC News.
Біла сумка із замком і написом “Місячний зразок, що повертається” (Lunar sample return) побувала на Місяці в 1969 році в рамках місії Аполлон-11. До 48-ї річниці висадки членів екіпажу Аполлона-11 і були приурочені ці торги.
Саме в цю сумку астронавт Ніл Армстронг зібрав 500 грамів зразків породи з п’яти різних точок на Місяці. За артефакт планували отримати від 2 до 4 мільйонів доларів, але новий власник заплатив лише 1,8 мільйона.
Справжність сумки з місячним грунтом раніше підтвердили в американському космічному агентстві NASA, причому підтвердили зі скандалом.
Справа в тому, що, за законодавством США, артефакти місячної місії не можуть бути продані приватним власникам. Проте в лютому 2015 року уряд помилково продав сумку мешканці Чикаго за 995 доларів. У 2016 році окружний суд штату Канзас визнав угоду законною і сумку дозволили знову виставити на аукціон.
“Цей артефакт ніколи не мав бути у власності фізичної особи. Ми вважаємо, що це відноситься до всього американського народу. Сумка повинна бути виставлена і доступна публіці”, – йдеться в заяві NASA з приводу торгів.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас