Максим Пархоменко: про ситуацію з інвестиціями в український банківський сектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: про ситуацію з інвестиціями в український банківський сектор

Фондовий ринок
242
Ситуація з інвестиціями в український банківський сектор плачевна на поточний момент. За останній звітний період, за заявою Держстату, цей показник склав всього лише 730 млн доларів, що є вкрай слабким показником.
В цілому за минулий рік іноземні інвестиції склали близько 4.3 млрд доларів, левову частку з яких з’їв банківський сектор.
В основному структура інвестицій в банківський сектор, які на сьогодні надходять, пов’язані з підтриманням операційної діяльності банків з іноземним капіталом.
Живі гроші, які йдуть в реальний сектор, становлять близько третини від загального обсягу.
Виходячи з цього, ми можемо розуміти, що даний обсяг для нашої економіки на поточний момент дуже малий і бізнес відчуває дефіцит коштів.
Законодавці проводять презентацію реформ, їх впливу і райдужного майбутнього, але при цьому на майбутніх інвесторів української економіки це не впливає.
Причиною є не тільки низький рівень захисту капіталу, але також і можливості його функціонування. Реформи і різні фіскальні методи стимулювання для українців залишаються тільки на папері або в екрані телевізора.
Законодавчі ініціативи буксують у парламенті. Таким чином, привабливість будь-яких інвестицій дорівнює тим факторам, які могли б спонукати прихід інвесторів у нашу країну.
Але варто зауважити, що за останні півроку в Україні все ж відбувалися гучні покупки певних банківських структур, зокрема зі Сбербанком.
З огляду на це, можна помітити, що певну привабливість вони мають. Варто зазначити, що основні інвестиції йдуть в Україну з боку СНД. В цілому, даний факт пояснюється схожістю середовища ведення бізнесу і законодавства, яким воно регулюється.
Більша частина інвестицій або придбань були зроблені раніше, до кризи. На поточний момент їх або готують до продажу, або вичікують кращого часу і покупця. Тому в цілому, я не очікую в найближчі час прихід іноземного капіталу в нашу країну, навіть з боку СНД.
Просвітлення в цьому плані варто очікувати тільки після 2019 року, коли зростання ВВП за прогнозами МВФ і НБУ вийде на рівень вище 2% і надасть можливість для отримання більш високої прибутковості, що зробить для інвесторів даний регіон привабливішим для інвестицій.
Прискорити цей процес можуть проведення реформ і лібералізація нашого законодавства.
Перспективу також відкриває відкриття ринку землі, що дозволить залучити капітал для її купівлі. Але проблема в тому, що нормативна база на даний момент для вирішення цього питання ще не підготовлена.
Я не думаю, що наші чиновники впораються з цим завданням найближчим часом.
Таким чином, найбільшим бенефіціаром на найближчі кілька років для нас, як і раніше, залишатимуться Світовий банк і МВФ, які будуть підтримувати нас протягом цього періоду.
Варто зазначити, що ми не є в світовій практиці поодиноким випадком – дуже багато країн мали схожі проблеми, які вони згодом успішно розв’язали.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас