Індійські вчені створили прототип квантових чеків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індійські вчені створили прототип квантових чеків

Технології&Авто
484
За допомогою хмарного квантового комп’ютера IBM вчені Індійського інституту науки, освіти та досліджень в Калькутті створили прототип квантових чеків для захищених грошових транзакцій.
Квантові комп’ютери зберігають інформацію в кубітах, які, на відміну від класичних одиниць і нулів, можуть існувати в двох станах одночасно. Це називається квантовою суперпозицією. Але спостерігати за кубітом в суперпозиції неможливо — при спробі вимірювання цей стан відразу порушується, що й відкриває шлях до створення комунікації з високим ступенем захисту.
Розробка індійських учених працює так: Еліс хоче заплатити Бобу за допомогою квантового чека. Їй доведеться піти в банк, підтвердити свою особу, а потім банк видасть їй два кубіти з центрального квантового комп’ютера. Ці кубіти нерозривно пов’язані з тими, що залишилися в комп’ютері, за принципом квантової заплутаності. Так банк може підтвердити, що кошти квантового чека пов’язані з його скарбницею.
Еліс може взяти кубіти і закодувати один з них на ту суму, яку вона хоче передати Бобу. Потім вона дає цей кубіт Бобу, а той відносить його в банк і переводить у готівку. Банк підтверджує приналежність кубіта до власної системи та списує суму з рахунку Еліс.
Хоча підробити квантовий чек неможливо, у нього все-таки є слабке місце. Для того щоб закодувати свій кубіт, Еліс повинна отримати до нього доступ за допомогою пароля, а якщо хтось вкраде пароль і кубіт, можна буде обійти захист. Втім, поки пароль зберігається у безпечному місці, ризик шахрайства вкрай низький, пише New Scientist.
Ще одна проблема — це транспортування кубітів. Сучасні квантові комп’ютери вимагають величезних систем охолодження. В принципі, можна зберігати кубіти при кімнатній температурі в алмазах. Або відмовитися від фізичних носіїв і користуватися тільки системою квантової генерації ключів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас