Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу

Особисті фінанси
1371
В Україні, як заявляють в уряді, середня заробітна плата за 12 минулих місяців зросла більше, ніж на 37%. Традиційно найбільш високооплачувані регіони – Київ, Одеса і Харків. Редакція з’ясувала, які професії в Україні найбільш затребувані і скільки заробляють українці.
Як зросли зарплати
Середня зарплата в Україні на даний момент становить 6840 гривень, йдеться в даних Держстату. За 12 місяців вона зросла на 37,2%, це рекордний показник за останні кілька років.
Як зазначає кадровий портал Work.ua середня зарплата по вакансіях за рік зросла на 19%. А найбільш високооплачувані регіони – столиця (8397 гривень), Одеса (7890 гривень) і Харків (7282 гривні). Водночас в Держстаті підрахували, що середня київська зарплата – більше ніж 10 тисяч гривень. Як пояснює HR-експерт Олександр Бєлоус, офіційна статистика не враховує тіньову зайнятість.
Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу
“Потрібно окремо дивитися не по регіонах зарплати, а по сферам. Середня зарплата по місту або по країні – це як температура по лікарні. У Києві більше менеджерів, більше високооплачуваних керівних посад. На периферії можуть бути задоволеними і мінімальною зарплатою”, – розповідає Олександр Бєлоус.
Найбільше зросли зарплати в найбільш низькооплачуваних професіях. Приміром, за два роки середня зарплата автозаправника збільшилася на 80%, посудомийників – на 52%. Таке зростання пов’язане з переглядом мінімальної заробітної плати на початку цього року. Роботодавці не мають права платити співробітникам менше ніж 3200 гривень.
Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу
На ринку праці України готові високо оплачувати роботу фахівців в будівництві, сільському господарстві, продажу та ІТ, розповів під час прес-конференції “Ринок праці у першому півріччі 2017” директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко.
У бюджетній резолюції до 2020 року спрогнозували, що вже через три роки середня українська зарплата досягне позначки в 10 537 гривень. Так, за підсумками 2017-го вона зросте до 7100 гривень, наступного року – 8629 гривень, а в 2019-му – 9540 гривень. Про те, як будуть рости мінімальні та середні зарплати, можна дізнатися, ознайомившись з інфографікою.
Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу
Серед популярних спеціальностей найвищі зарплати у різноробочих. За кілька років вони зросли на 62%, з 5741 гривні в 2015-му до 9283 гривень 2017-м.
Куди податися
Найлегше знайти роботу оператору на автозаправну станцію, щоправда, і середня зарплата тут лише на рівні 3887 гривень. За два роки кількість вакансій на заправках зросла на 192%. Більше, ніж на 100%, зросла кількість вакансій для вантажників, асистентів стоматологів, різноробочих, пакувальників, водіїв вантажівки і покоївок.
Кількість вакансій показує, як йдуть справи у роботодавців, пояснює Сергій Марченко. Якщо бізнес розвивається – вони наймають людей, а якщо бізнес згортається, кількість вакансій скорочується. Статистика всіх великих кадрових порталів показує, що в Україні кількість вакансій поступово зростає. “У першому півріччі 2017 кількість вакансій зросла – на 29,3% більше, ніж у минулому році”, – зазначає експерт.
Традиційно попитом користується сфера обслуговування, автобізнесу, без роботи не залишаться українці з робочими спеціальностями. Водночас фінансові та юридичні спеціальності, як і раніше, залишаються найбільш незатребуваними.
Скільки заробляють українці: які професії користуються попитом і кому легше знайти роботу
“Не можна сказати, що хороший юрист або фінансист залишиться без роботи. Зараз на ринку кількість вакансій у цих напрямках скорочується і, можливо, зробити старт кар’єри складно. Але я б не говорив, що скорочення вакансій в сфері юриспруденції означає, що не варто йти на юридичний факультет. Якщо є схильність до цього, є загострене почуття справедливості і жага до права – звичайно, потрібно йти на юриста”, – радить Олександр Бєлоус.
До речі, як свідчать результати опитування work.ua тільки 3% роботодавців вважають, що диплом престижного вузу – визначальний фактор при підборі співробітника. Більше половини не вважають престижну освіту основним критерієм для вибору, а 46% – взагалі не звертають на це уваги.
Тільки 3% роботодавців назвали престижність вузу визначальним фактором при підборі нового співробітника. Решта або взагалі не звертають на престижність вузу уваги (46%), або не вважають її основним критерієм вибору (51%).
Сергій Марченко зазначає: у розвинених країнах є тенденція на збільшення популярності природничих наук і відтік студентів з гуманітарних спеціалізацій. Під час швидкого зростання технологій та їх використання у медицині, бізнесі, сільському господарстві, все більш популярними стають професії, орієнтовані на створення цих самих технологій. В українських вузах за період 2012-2015 років спостерігалося скорочення кількості вступників на всі спеціалізації без винятку. Найбільший спад активності українських абітурієнтів спостерігався в напрямках “Менеджмент і адміністрування” (-39,1%), “Економічні” (-33,7%) та “Гуманітарні науки” (-33,6%).
До речі, на Всесвітньому економічному форумі в Давосі спрогнозували: серед найпопулярніших професій вже через кілька років виявляться аналітики даних, комп’ютерні фахівці, інженери, продавці, кадровики. За прогнозами експертів, кількість робочих місць буде скорочуватися в першу чергу через технологічний прогрес. З таким прогнозом погодився генеральний виконавчий директор Microsoft Сатья Наделла. Без робочого місця ризикують залишитися ті, хто виконує просту механічну роботу, у тому числі на заводах і підприємствах: перебирають, фасують, чистять і т. д. Також машини можуть замінити вантажників на складах, касирів у супермаркетах і т. д.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас