Вчені розробили унікальний спосіб захисту картин від підробок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розробили унікальний спосіб захисту картин від підробок

Технології&Авто
560
Дослідники з Сеульського університету розробили технологію створення унікальних мікровізерунків для захисту від підробок. Такому візерунку можна надати певну структуру, і, приміром, закодувати в ньому унікальний ідентифікатор, але його дрібні деталі утворюються випадковим чином через особливості технологічного процесу. Ця властивість робить такі візерунки схожими на відбитки пальців і в перспективі дозволить перевіряти достовірність різних предметів, таких як витвори мистецтва. Дослідження опубліковане в Science Advances.
У новій роботі вчені описали метод створення унікальних мікровізерунків. Спочатку дослідники створювали мікрочастинки зі спеціального фотополімеру, а на них за допомогою ультрафіолету створювалися поглиблення. Потім на частинки наносився тонкий шар тетраетоксисилану, який при висиханні утворював структуру, порівнювану вченими зі зморшками. Над поглибленнями в підкладці утворювалися поглиблення зморшок, а між ними випадковим чином утворювалися піднесення, які утворювали «лабіринт». Таким чином ученим вдалося поєднати створення конкретної структури з випадковими і важковідтворюваними деталями, які дуже сильно залежать від багатьох умов: температури, присутності домішок і інших параметрів.
Дослідники запропонували використовувати такі мікрочастинки одночасно як носії інформації, що кодують інформацію за допомогою розташування виступів, так і як пристрої автентифікації. Такі частки можна вбудовувати в банківські картки або навіть витвори мистецтва. Зараз дослідники працюють над мініатюризацією сканера, що зчитує структуру, щоб технологію можна було використовувати повсюдно.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас