Марк Цукерберг запропонував виплачувати всім американцям безумовний основний дохід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марк Цукерберг запропонував виплачувати всім американцям безумовний основний дохід

Світ
2225
Під час свого турне по США голова Facebook відвідав Аляску. Жителі штату з 1982 року отримують подобу безумовного основного доходу (БОДу). У публікації у своїй соцмережі Марк Цукерберг порадив всій Америці взяти приклад з Аляски і підтримати ідею безумовних виплат, вказавши, що вона припаде до душі і республіканцям, і демократам.
Марк Цукерберг публічно обіцяв відвідати у цьому році всі штати Америки, чим викликав чутки про своє імовірне висунення в президенти. Чутки поки що не підтвердилися, проте засновник Facebook продовжує подорожувати по США і робити нотатки на своїй сторінці в Facebook.
Після візиту в північний штат Цукерберг опублікував пост про Постійний фонд Аляски, сформований на рубежі 1970-80-х років. За законами штату, не менше ніж 25% прибутку від видобутку нафти в регіоні надходить в цей фонд, після чого розподіляється серед усіх жителів Аляски. Щороку жителі отримують різні суми в залежності від ціни на нафту, у 2016 році одноразова виплата склала $1022.
За 20 з гаком років програма довела свою ефективність. Business Insider наводить у приклад опитування Economic Security Project, згідно з яким 81% аляскінців відзначили поліпшення якості життя після отримання виплат.
На думку Цукерберга, БОД на Алясці повинен послужити уроком для всієї країни. «По-перше, базовий дохід фінансується за рахунок природних ресурсів, а не за рахунок підвищення податків. По-друге, ідея грунтується на консервативних засадах меншого втручання держави в економіку, а не на розширенні системи соціального забезпечення. Саме тому базовий дохід можуть підтримувати обидві партії», — написав голова Facebook.
Цукерберг впевнений, що доступ до природних ресурсів допоміг Алясці сформувати «мислення переможця» і, в результаті, дав можливість ввести БОД. Але інші штати також можуть наслідувати цей приклад.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас