Рада НБУ відзначає високий системний ризик через зміну моделі функціонування банківської системи України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ відзначає високий системний ризик через зміну моделі функціонування банківської системи України

Фондовий ринок
761
Рада НБУ відзначає високі кредитний, валютний, процентний ризики та ризик ліквідності на тлі зміни моделі функціонування банківської системи країни.
“При звуженні кредитного портфеля банки зміщують акцент у своїй діяльності від виконання класичних банківських функцій до обслуговування фінансових потоків державного бюджету. Як наслідок, процентні доходи за державними цінними паперами, а не комісійні, складають більше ніж половину загального обсягу доходів банківської системи. Відхід від класичної моделі функціонування банківської системи несе низку ризиків для подальшого розвитку фінансового сектору України”, – повідомляється в звіті Ради за підсумками засідання 4 липня.
Згідно з документом, зміна функціонування банківської системи України відбулася в умовах системної банківської кризи 2014-2016 років, що розгорнулася на базі існуючих в банківській системі проблем і під впливом макроекономічних та політичних шоків, в сукупності з воєнним конфліктом на сході країни.
Наразі на тлі стабілізації макроекономічної і політичної ситуації в Україні спостерігаються ознаки посилення попиту на кредитні ресурси в роздрібному сегменті. Крім того, прогнози щодо економічного зростання дають підстави очікувати подальшого пожвавлення кредитування реального сектору.
Водночас Рада зазначає, що фокусування банків на інвестуванні в державні цінні папери призводить до зниження кредитного потенціалу банківської системи.
“В умовах зростаючого попиту на кредитні кошти це може призвести до витіснення регульованого кредитного ринку нерегульованим, що за своєю природою є джерелом фінансових криз”, – констатується в документі.
Таким чином, Рада резюмує, що наявні кредитний, валютний, процентний ризики та ризик ліквідності залишаються високими і є системними в банківському секторі економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас