В СБУ озвучили реальну мету потужної кібератаки в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В СБУ озвучили реальну мету потужної кібератаки в Україні

Кримінал
2891
Українські правоохоронці спільно з міжнародними фахівцями продовжують встановлювати обставини потужної кібератаки проти українських приватних і державних структур 27 червня.
“Сьогодні наші фахівці при взаємодії з експертами США, Великобританії і компанії Microsoft проводять спільні заходи щодо встановлення обставин цієї кібератаки”, – сказав голова СБУ Василь Грицак у вівторок в ході церемонії завершення першого етапу співробітництва України з Трастовим фондом Україна – НАТО у сфері кіберзахисту.
Голова СБУ зазначив, що з того, що встановлено на сьогоднішній день, до організації цієї атаки причетні хакерські угруповання, які свого часу атакували українські енергетичні підприємства і фінансові установи за допомогою вірусів, в тому числі “Blackenergy”.
“Все це було зроблено під виглядом фінансової мети (вимагання коштів – ред.), а насправді мета була – дестабілізація ситуації в межах нашої держави”, – підкреслив голова української спецслужби.
Грицак також додав: “Ми виявили і зафіксували новий спосіб зараження через бухгалтерське програмне забезпечення”.
Голова СБ України знову наголосив: “Цю хакерську атаку ми розцінюємо як ланку в ланцюзі, який був до того. Це було спрямовано на дестабілізацію ситуації всередині держави”.

Довідка Finance.UA:

  • У вівторок, 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектору про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Про пошкодження внутрішніх комп’ютерних мереж у зв’язку з кібератакою заявили в аеропортах “Бориспіль” і “Київ”.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткоїнах.
  • Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
  • Також раніше СБУ підтвердили, що до атаки вірусом Petya.A були причетні спецслужби Росії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас