Тарас Мурашко: хмарні програми як захист від кібератак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарас Мурашко: хмарні програми як захист від кібератак

Технології&Авто
1788
Нещодавня кібератака змусила бізнес задуматися над захистом своїх даних і техніки. Кіберполіція і корпорація Microsoft підтвердили, що спусковим гачком для поширення вірусу Petya.A стало оновлення популярної бухгалтерської програми.
Аби убезпечити дані, IT-фахівці радять компаніям якомога швидше перейти з десктопних програм на хмарні. Чому масовий перехід на хмарні сервіси – це питання найближчого майбутнього і навіщо займатися цим вже зараз?
Хмарні програми (Saas – Softwаrе-as-a-Solution) – це системи, які розміщуються на хмарних серверах, працюють через браузер і не вимагають встановлення програми на комп’ютер. Наприклад, це системи зберігання DropBox, Google Диск.
В Україні це також сервіси електронного документообігу Папка 24, Вчасно.
Більшість компаній в розвинених країнах вже перейшли на хмарні системи, і ось чому.
  • Безпека хмарних програм гарантована браузером
Встановлюючи на свій комп’ютер будь-яке програмне забезпечення, ви завжди тією чи іншою мірою піддаєтеся ризику. Адже якщо у програми буде вразливість, хакери або віруси отримають доступ безпосередньо до комп’ютера, на якому вона встановлена.
Водночас хмарні сервіси працюють через веб-браузер, і навіть якщо веб-додаток піддався атаці, браузер обмежує доступ до ресурсів комп’ютера і призначених для користувача даних.
Зараження комп’ютерів через браузери вкрай малоймовірно. Я не можу пригадати жодного гучного випадку подібного зараження за останні кілька років. У той час як зі стаціонарним програмним забезпеченням біди трапляються із завидною регулярністю.
Помилки в хмарних рішеннях усуваються дуже швидко. І головне – користувачеві не потрібно завантажувати ніякі файли, щоб оновитися. Як і не потрібно стежити за своєчасністю оновлень. Всі оновлення відбуваються в самому продукті, і його оновлена версія відразу стає доступна всім користувачам.
  • Хмарні рішення прості у встановленні й використанні
Факт: встановлення програмного забезпечення пов’язане з низкою складнощів. Його потрібно завантажити, встановити, налаштувати. Для того щоб користуватися програмним забезпеченням, необхідно мати комп’ютер певної конфігурації (часто софт заточений під одну конкретну систему, і найчастіше це найпоширеніший – і найбільш уразливий Windows).
Досі на підприємствах є окремі комп’ютери, призначені виключно для використання певної програми.
Хмарні рішення встановлювати не потрібно взагалі. Досить просто зайти на сайт і почати використовувати його прямо зараз. У хмарних рішень взагалі немає ніяких вимог до пристроїв, їх конфігурації і потужності. Це може бути комп’ютер з будь-якою операційною системою і браузером або навіть смартфон.
Після процедури ідентифікації користувача система готова до використання в будь-який час в будь-якому місці, чи то офіс чи кафе за рогом.
  • Безпека зберігання в хмарі
Хмарне зберігання на сьогоднішній день – найбільш безпечне. Йому просто немає аналогів – ніякі коробкові рішення не можуть конкурувати з хмарами за рівнем надійності і безпеки.
Сторонні особи не можуть ні вилучити, ні знищити, ні зіпсувати файли, які зберігаються в хмарі.
Наприклад, на Амазонівських серверах – потрійне резервування інформації. Не було жодної ситуації, коли були б втрачені дані.
Водночас локальні дані або навіть дані на локальному комп’ютері втратити дуже легко.
Висновок. Хмарні рішення вже завоювали весь цивілізований світ. Пора і українським компаніям переходити на новий безпечний рівень зберігання та поширення документів.
Тарас Мурашко, технічний директор Evo.company
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас