Кібератака не змогла завдати великої шкоди державним об'єктам - СНБО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кібератака не змогла завдати великої шкоди державним об'єктам - СНБО

Казна та Політика
982
Кібератака, яка розпочалася 27 червня, не змогла завдати великої шкоди органам державного управління, банкам та об’єктам критичної інфраструктури, приватні компанії постраждали більше, стверджує начальник служби інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Валентин Петров.
Як розповів Петров в ефірі “Радіо “Свобода”, вірусною атакою було завдано шкоди органам державного управління, банківським установам, об’єктам промисловості, в тому числі об’єктам критичної інфраструктури, але, незважаючи на панічні настрої, великої шкоди зловмисники не змогли завдати.
Він зазначив, що державні об’єкти від цієї атаки постраждали менше порівняно з компаніями приватного сектора.
В СНБО виключити версію, що кібератака була здійснена для отримання прибутку зловмисниками.
“За декодування зашифрованих в результаті вірусу комп’ютерів потрібно було заплатити близько 300 доларів, але, за даними Нацполіції, цим скористалися лише 28 осіб. Тобто прибуток зловмисників склав близько 9 тис. долл. – він непорвняний з їхніми витратами”, – сказав Петров.
Він також відзначив, що про політичний підтекст цієї акції свідчить і сама назва вірусу, а також те, що атака була здійснена на напередодні Дня Конституції України.
“Крім того, відбувається шалена ескалація подій у Східній Україні, і в Києві було убито одного з керівників ГУР, в зоні проведення АТО була підірвана машина зі співробітниками спецслужби. Тобто ми можемо побачити, що продовжується системна кампанія з дестабілізації, і ці вірусні атаки цілком вкладаються у логіку дій нашого противника”, – підкреслив представник апарату РНБО.

Довідка Finance.UA: 
  • У віторок, 27 червня Національний банк України попередив банки та Інших учасників фінансового сектору про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
     
  • Про хакерську атаку також заявила и найбільша українська компания експрес-доставки «Нова пошта», в зв’язку з чим інформаційні системи відділення та контакт-центри компанії тимчасово не працюють.
     
  • Також у зв’язку з кібератакою обмежив надання своїх послуг клієнтам і “Ощадбанк”.
     
  • Крім того, про пошкодження внутрішніх комп’ютерних мереж у зв’язку з кібератакою заявили в аеропортах “Борисполь” І “Київ”.
     
  • Так само постраждали комп’ютери Запоріжобленерго, Дніпроенерго і Дніпровської електроенергетичної системи. Однак у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що, незважаючи на спроби інтервенції, об’єднана енергосистема України працює стабільно.
     
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери та вимагає $ 300 викупу в біткоїнах.
     
  • Спосіб розповсюдження в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас