Розроблено надміцний сплав для електроніки нового покоління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено надміцний сплав для електроніки нового покоління

Технології&Авто
1149
Команда вчених Університету Джона Хопкінса (США) повідомила про розробку нового матеріалу для виготовлення мікроелектромеханічних сенсорів. Сплав міцніший і стійкіший до високих температур, ніж існуючі матеріали.
Розвиток технологій, від автомобілів і реактивних літаків до нафтових вишок і гаджетів, залежить від мікроскопічних сенсорів, які найчастіше робляться з кремнію, можливості якого обмежені. «Кілька років ми намагаємося створити мікроелектромеханічні системи (МЕМС) з більш складних матеріалів, які стійкіші до пошкоджень і краще проводять тепло і електрику», – говорить Кевін Хемкер, керівник наукової групи.
Більшість МЕМС робиться з кремнію, а розмір їх внутрішньої структури менший, ніж товщина людської волосини. Ці пристрої добре працюють при помірних температурах, але навіть підвищення на кілька градусів змушує їх втрачати потужність і здатність проводити сигнали. Крім того, кремній дуже крихкий і легко ламається.
У спробах знайти нові, більш підходящі матеріали для МЕМС вчені звернулися до сплавів, які містять нікель. Надміцні сплави нікелю використовуються, наприклад, для створення реактивних двигунів. А заради формостійкості дослідники додали молібден і вольфрам, щоб знизити ступінь розширення чистого нікелю під впливом жару.
Під впливом іонів сплав був розпорошений на атоми і нанемений на підкладку. Товщина отриманої плівки склала 29 мікрон – менше людської волосини. При цьому її здатність зберігати форму при деформації – межа міцності на розрив – в 3 рази вища, ніж у високоміцної сталі, вона витримує високі температури і легко набирає потрібної форми.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас