"Газпром" може залишити ринок Туреччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може залишити ринок Туреччини

Фондовий ринок
607
Російський Газпромбанк виходить з газового бізнесу в Туреччині. Банк продає свою частку в торговому бізнесі, після того як його партнер Akfel Holding був націоналізований в кінці 2016 року, повідомляє “Комерсант” з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.
Сума угоди, за словами джерел видання, могла скласти близько 40 млн євро.
З огляду на плани “Газпрому” продати інший свій актив в країні – Bosphorus gas, група вже в цьому році може повністю залишити турецький ринок, залишившись лише експортером.
Така конфігурація може посилити переговорну позицію “Газпрому” в суперечках щодо ціни на газ, оскільки компанія вже не буде прямо зацікавлена в збереженні рентабельності збутового бізнесу, вважають аналітики. Зараз “Газпром” знаходиться в арбітражі абсолютно з усіма турецькими клієнтами – як з державною Botas, так і з приватними імпортерами.
Але, за словами джерел видання, остаточне рішення про відхід “Газпрому” з Туреччини ще не прийнято. Більш того, в лютому була створена Gazprom Turkey Enerji A.S., засновником якої, за словами співрозмовників ЗМІ, виступила Gazprom Schweiz.
Як відомо, турецький ринок, який ще три роки тому обіцяв стати другим для “Газпрому” за обсягом продажів після Німеччини, перейшов фактично до стагнації. При цьому позиції газу з РФ на ньому все більш уразливі, оскільки Туреччина активно працює над іншими джерелами, збільшуючи кількість СПГ-терміналів, а в генерації газ стикається зі все більшою конкуренцією з вугіллям.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас