З львівського Музею мистецтва староукраїнської книги пропали 455 експонатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З львівського Музею мистецтва староукраїнської книги пропали 455 експонатів

Кримінал
419
З Музею мистецтва давньої української книги, який є частиною Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького, пропали 455 музейних предметів.
Про це повідомив гендиректор музею Тарас Возняк.
У січні 2017 року він вперше розповів про зникнення десятків книг, але тоді ще не були перевірені старовинні книги німецькою, польською та іншими мовами.
В кінці червня комісія зі звірки завершила роботи і склала відповідні акти.
Як виявилося, в фондовій групі “Книги латинського шрифту” не вистачає 141 музейного предмета, в “Українській книзі цивільного шрифту” – 16, в “Федоріані” – 18, в “Архіві” – 15, в “Спецфонді” – 36, в “Іншомовних виданнях” – 2, в “Графіці” – 9, в “Латинських стародруках” – 87 (28 підмінені), в “Рукописах” – 2, в “Кириличних стародруках” – 95 (19 підмінені), в “Техніці” – 16, в “Українській радянській книзі” – 18 предметів.
Вознюк вважає цю ситуацію “диким грабунком”. “Адже вкрадена кожна четверта старовинна книга”, – заявив він.
“Мене часто запитують, як так могло статися, як можна було вкрасти мікроавтобус чи два стародруків? Переконаний – це тривало роками. І це був не спонтанний процес, а добре налагоджене і цілеспрямоване викрадення”, – заявив він.
Львівська галерея мистецтв, заснована в 1907 році, вважається одним з найбагатших музеїв України. Її фонди налічують 62 тисячі творів світового та національного мистецтва. До складу галереї входять 16 музейних комплексів і окремих невеликих музеїв, таких як музей “Русалка Дністровая”, музей Івана Виговського, музеї-заповідники в Жовківському, Золочівському та Підгорецькому замках і т.д.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас