АМКУ підозрює роздрібних продавців смартфонів у змові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ підозрює роздрібних продавців смартфонів у змові

Фондовий ринок
674
Вітчизняні ритейлери потрапили під ковпак антимонопольників. АМКУ проводить комплексне дослідження щодо впливу митного реєстру прав інтелектуальної власності на ринки оптової та роздрібної торгівлі споживчими товарами, в тому числі через інтернет.
Одночасно в Комітеті за зверненням громадської організації «Центр споживчого контролю» проводять дослідження ринку оптової та роздрібної торгівлі мобільними телефонами через інтернет.
«Зокрема, вивчаємо, чи не встановили торговці однакові ціни на однаковий вид товару за відсутності економічно обґрунтованих причин», – повідомив заступник директора департаменту – начальник відділу ринків споживчих товарів АМКУ Євген Мельниченко. Простіше кажучи, контролери шукають на ринку ознаки цінової змови.
За словами Мельниченка, підстави підозрювати торговців у змові є. Наприклад, iPhone5S на момент отримання звернення в АМКУ, коштував однаково – 9999 грн. – в інтернет-магазинах Allo, Цитрус і Фокстрот.
«Таких даних ми отримали чимало, не тільки щодо iPhone, але і щодо інших брендів, тому почали дослідження», – розповів Мельниченко.
За попередніми даними АМКУ, роздрібний ринок торгівлі мобільними телефонами є високо конкурентним, однак ринок оптових поставок характеризується переважно олігопольною структурою (обмежена кількість основних гравців).
Зокрема, офіційним імпортом телефонів в Україну займається лише кілька компаній, які найчастіше є представниками компанії-виробника.
«На нашу думку, конкуренція на ринку оптових поставок мобільних телефонів найвідоміших світових брендів обмежена і за певних обставин може призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції», – вважають в АМКУ.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас