Вчені навчилися вибірково стирати спогади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені навчилися вибірково стирати спогади

Технології&Авто
1457
Проводячи досліди над молюском аплізією, вчені виявили, що здатні вибірково стирати спогади, що зберігаються в нейронах цього організму, повідомляється на Science Daily. Теоретично це може означати, що можливе створення ліків, що стирають болючі спогади – ті, що викликають тривогу чи є причиною посттравматичного синдрому. При цьому інші спогади будуть збережені.
Коли людина отримує травматичний або емоційний досвід, в нейронах кодується безліч спогадів, в тому числі випадкових і мало пов’язаних безпосередньо з травмою. Ці події відбувалися під час емоційного потрясіння і мозок запам’ятовує і їх. Так людина може запам’ятовувати навколишнє оточення, окремі предмети, які були поруч під час стресу. Це веде до того, що навіть після великої кількості часу, зустріч з цією випадковою інформацією може викликати напади паніки і тривоги. Наприклад, людину пограбували біля поштової скриньки – пройде багато часу, а поштова скринька буде викликати у неї неусвідомлену тривогу.
Один з напрямків досліджень вчених – розробка стратегії видалення таких неасоціативних спогадів без шкоди для спогадів асоціативних. Такі спогади друкуються в мозку несвідомо, а потім все життя викликають тривогу, без об’єктивної на перший погляд причини. Дослідники пояснюють, що довготривалі спогади в мозку людини формуються завдяки посиленню зв’язків між певними нейронами. Ці спогади не стираються завдяки тому, що мозок підтримує їх. Вчені встановили, що підтримка спогадів відбувається завдяки виробленню певних білків – Protein Kinase M. Причому для асоціативних спогадів і неасоціативних молекули цих білків різні. В результаті, досліди показали, що збережені в мозку події можна стирати, просто блокуючи потрібний тип молекули, що підтримують ці спогади.
Дослідження проводилися на аплізії, тому що білки Protein Kinase M, що відповідають за збереження спогадів, схожі з такими ж білками у хребетних. Вони вважають, що результати їхньої роботи допоможуть зрозуміти механізми людської пам’яті, навчитися працювати з ними. Результати важливі не тільки для розробки технологій видалення спогадів, але і лікування нейродегенеративних захворювань, тому що частину з них викликає мутація білку. Але головне – це зменшення наслідків посттравматичного синдрому, тобто усунення неасоціативних спогадів, що викликають нелогічну відповідь з боку організму.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас