"Виносила документи з банку мішками" - глава Фонду гарантування про ліквідатора-хабарницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Виносила документи з банку мішками" - глава Фонду гарантування про ліквідатора-хабарницю

Кримінал
1994
Юлія Приходько – ліквідатор Актабанку, яку Гепрокуратура підозрює у вимаганні хабара в $5 млн, мала намір продати за ці гроші велику партію внутрішніх документів банку. У змові з нею перебували інші посадові особи з команди ліквідатора, в тому числі представники служби безпеки. Про це розповів глава Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін.
“Вона підключила до справи інших людей, що працюють по ліквідації Актабанка, в тому числі там замішана служба безпеки. Тому що це було масштабне розкрадання документів. З банку їх виносили буквально мішками. Два чи три мішки з паперами” – пояснив Ворушилін.
За його словами, тимчасовий адміністратор або ліквідатор, приходячи в неплатоспроможний банк, самостійно підбирає персонал, з яким він хоче працювати. Тому корупційні ризики досить високі, через що Фонд періодично проводить ротацію ліквідаторів, переводячи їх з одного банку в інший. В кінці травня схожим чином змінилися позиції 16 ліквідаторів, в їх число потрапила і Юлія Приходько, яку перевели на ліквідацію в банк Форум.
“Я не знаю, на що розраховувала людина. Вона розуміла, що її переводять на нове місце, тобто в Актабанку обов’язково буде інвентаризація, яку вона при таких масштабах зникнення документів просто б не пройшла. І це подвійно дивно, тому що особисто я вважав Юлію не найгіршим ліквідатором. Але вона якось зважилася на цю справу” – розповідає глава ФГВФО.
Він також зазначив, що задовго до затримання Приходько, з приводу ліквідаторів банків-банкрутів з ним контактували представники СБУ.
“До мене прийшли з “відділу “К” і кажуть: “як ви дивитеся на те, що ми попрацюємо по ваших ліквідаторах? Я відповів, що дуже позитивно дивлюся. Правда, особисто я чекав новин трохи з іншого місця. Але думаю, що нові справи не змусять себе довго чекати” – говорить Ворушилін.
Він також зазначив, що з банками-банкрутами зараз працює понад 50 ліквідаторів (всього в системі Фонду зараз перебувають 93 банки), причому один уповноважений може управляти відразу декількома фінустановами.
Юлію Приходько затримали 7 червня в дніпровському офісі Актабанку. Генпрокуратура інкримінує їй вимагання $5 млн у колишнього голови правління банку Ігоря Шестопалова.
Згідно з матеріалами справи, спочатку Приходько вимагала у колишнього глави банку $6 млн, в обмін обіцяючи віддати йому договори Актабанку з вкладниками і позичальниками, укладені в 2014 році. Оригінали зберігалися в квартирі підозрюваної – прокуратура вилучила їх під час обшуку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас