Уряд Ірландії залучив 3 млрд євро в результаті найбільшого в Європі IPO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Ірландії залучив 3 млрд євро в результаті найбільшого в Європі IPO

Фондовий ринок
340
Уряд Ірландії залучив близько 3 млрд євро в результаті найбільшого IPO в Європі з початку 2017 року – продажу на відкритому ринку 25% акцій другого за величиною банку країни Allied Irish Banks Plc (AIB).
Як пише The Irish Times, в ході IPO інвестори придбали на Ірландській фондовій біржі в Дубліні і Лондонській фондовій біржі (LSE) близько 679 млн акцій AIB за ціною 4,4 євро. Капіталізація банку за підсумками розміщення склала близько 12 млрд євро, за цим показником IPO стало найбільшим в Лондоні за майже шість років.
За даними джерел видання, IPO залучило заявки інвесторів на 13,5 млрд євро – майже в 4,5 рази більше обсягу розміщення.
У перші хвилини дебютних торгів у Дубліні в п’ятницю акції AIB подорожчали на 6,6%, потім підйом сповільнився до 2%.
AIB був одним з декількох ірландських банків, врятованих за рахунок коштів платників податків в період фінансової кризи, коли крах ринку нерухомості серйозно підірвав банківську систему Ірландії. Після вливання в AIB 21 млрд євро в кілька етапів після фінансової кризи (процес завершився в грудні 2010 року) уряд Ірландії контролював 99,9% акцій банку.
Організатори угоди можуть викупити у уряду Ірландії ще 3,8% акцій AIB для розміщення на ринку, в такому випадку виручка від IPO зросте до 3,4 млрд євро, а частка держави скоротиться до приблизно 71%.
Банк повернувся на прибутковий рівень три роки тому, обсяг “поганих” боргів в його портфелі скоротився з часу кризи на дві третини. Минулого місяця уряд Ірландії отримав від AIB дивіденди вперше з моменту його порятунку, їх розмір склав 250 млн євро.
Уряд країни також володіє великими частками в інших банках, в тому числі Permanent TSB і Bank of Ireland Plc. В цілому Ірландія влила в банки після кризи 64 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас