ПриватБанк за 2,5 місяці до націоналізації збільшив кредитний ризик на 23,4 млрд грн - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк за 2,5 місяці до націоналізації збільшив кредитний ризик на 23,4 млрд грн - ЗМІ

Кредит&Депозит
424
Кредитний ризик ПриватБанку за період з 30 вересня по 19 грудня 2016 року, коли була здійснена його націоналізація, зріс з 169,2 млрд грн до 222,28 млрд грн, або на 23,4 млрд грн, такі попередні оцінки містяться в матеріалах Ernst&Young (EY) з аналізу потреби банку в капіталі, з якими ознайомилося агентство “Інтерфакс-Україна”.
Серед чинників такого збільшення EY назвало проведення банком напередодні націоналізації, 16 грудня, низки операцій, які призвели до заміни заборгованості від LDC Suisse, Cargill Financial Services Int, JP Morgan і Commerzbank в заборгованість Claresholm Marketing Ltd (Британські Віргінські о-ви).
“Кредитний ризик по заборгованості до заміни був відсутній, кредитний ризик після заміни визначений EY і банком на рівні 100%”, – зазначено в матеріалах, згідно з якими кредитний ризик через ці операції зріс на 11,93 млрд грн.
На думку аудитора, ця транзакція має кілька підозрілих ознак і повинна бути проаналізована в рамках форензик аудиту.
Іншим важливим фактором став негативний ефект в 8 млрд грн від трансформації кредитного портфеля на 127 млрд грн, що проводився колишнім керівництвом банку в жовтні-листопаді 2016 року, в результаті якого кредитний ризик по всьому портфелю був визнаний в 100% від заборгованості, тоді як по окремих старих контрагентах він був нижче 100%.
EY додає, що в лютому 2017 року обслуговування лізингового портфеля (АЗС і нафтобаз) погіршився: відсотки були сплачені в повному обсязі тільки половиною позичальників.
“З огляду на непрозорість економічної діяльності позичальників, погіршення платіжної дисципліни та приналежність позичальників до групи контрагентів, пов’язаних з колишніми власниками банку, для цілей розрахунку потреби в капіталізації кредитний ризик по портфелю був розрахований, виходячи з PD (ймовірність дефолту – ІФ) 100%”, – робить висновок аудитор.
Зростання кредитного ризику ще на 4,72 млрд грн було пов’язане з додатковим резервом по кредитах кіпрської філії, в тому числі через розширення вибірки, коректування класу позичальників з урахуванням непрозорості фінансової та господарської діяльності, неврахування застави рухомого майна, яке не зареєстроване і не обтяжене належним чином в Україні, через сумніви керівництва банку про можливість стягнути таку заставу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас