Сонячна енергія може забезпечити Фінляндію опаленням на 81% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сонячна енергія може забезпечити Фінляндію опаленням на 81%

Енергетика
771
Вчені з фінського Університету Аалто скористалися методом моделювання, щоб визначити, чи можуть сонячні панелі конкурувати з традиційними джерелами енергії, коли справа стосується зимового опалення будинків.
Вчені вирахували обсяг надлишків сонячної енергії, що виробляється в Фінляндії, який можна зберегти для опалення будинків в зимовий період. У своїх підрахунках дослідники вивчили як сонячно-термальний метод зберігання енергії, так і сезонні методи акумулювання енергії STES. Результати дослідження показали, що в залежності від способу зберігання сонячна енергія за ті ж гроші, що і традиційна енергетика, може забезпечити від 53 до 81% потреб у зимовому опаленні будинків.
«У Фінляндії більше 80% споживання енергії в домогосподарствах припадає на опалення приміщень і нагрівання води, і цей обсяг зростає, – каже Кай Сирен, професор Університету Аалто і один з авторів дослідження. – Сонячна енергія є економічно вигідним вирішенням цієї проблеми, яке ще й скорочує викиди вуглекислого газу. Особливо це актуально для півдня Фінляндії, де проживає більша частина населення».
За словами дослідників, результати обчислень можна застосувати й для інших північних країн, які знаходяться на тих же широтах, що і Фінляндія, – наприклад, для Швеції і Норвегії.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас