Навіщо «Ашану» «Караван» і як ще перекроять український роздріб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо «Ашану» «Караван» і як ще перекроять український роздріб

Фондовий ринок
2457
Великі мережеві магазини почали скуповувати більш дрібних конкурентів. А в деяких випадках з’їдають і колег побільше, як це сталося з «Караваном», 9 магазинів якого придбав один з найбільших операторів роздрібного ринку «Ашан».
Зараз щорічно в Україні фіксується по 1-2 операції з поглинання роздрібних мереж. Хоча вони, звичайно, не такі масштабні, як нинішня. Як розповіли експерти, угода Ашан/Караван – досить рідкісне для України придбання одним великим оператором іншого.
Хто кого «з’їсть»
Як правило, великі мережі збільшують свої площі і нарощують присутність в регіонах, викуповуючи локальних гравців або частину їхніх мереж: АТБ купив Барвінок, на місці АМСТОР відкрилися Сільпо, VARUS придбав активи Перехрестя, Караван отримав частину приміщень гіпермаркетів Країна і т.д.
Тому, як розповіли в Асоціації ритейлерів України, стверджувати, що великим операторам зараз цікава купівля масштабних мереж неправильно: якраз навпаки, їх приваблюють невеликі оператори, яких можна скупити за невеликі гроші і оперативно інтегрувати в уже існуючу мережу (той самий приклад АТБ – Барвінок).
Найактивніше розвиваються традиційні лідери продуктових мереж України: АТБ і Fozzy Group, Таврія В. Зараз до них приєднався і Ашан.
Кілька магазинів відкрили порівняно невеликі мережі: Брусничка, Рукавичка, Копійка, Наш Край та ін. Окремо варто відзначити старого-нового гравця на українському ринку продуктового роздробу – SPAR, в планах мережі – до кінця року відкрити ще півтора десятки магазинів.
«Активно розвивається мережа маркетів «АТБ» – вони зайшли до Львова і Одеси. Fozzy Group вийшла в більш дешевий сегмент дискаунтерів з магазинами «Thrash!» («Траш!»), щоб конкурувати з «АТБ». Розвивається і сегмент «магазинів біля дому» – для покупця це зручно, хоча дорожче», – розповіли нам в прес-службі WOG, які також активно освоюють напрямок ритейлу.
Як пояснила нам директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова, активно зараз розвивається не тільки продовольчий ритейл, але і сфера громадського харчування (ресторани, фудкорти), мережі електроніки. Тренд цього року – аутлет центри (стокові магазини), аптеки, парфумерні, білизняні, взуттєві магазини. А ось книгарень стає все менше.
Якщо нинішні власники роздрібних мереж готові вийти з бізнесу, і не виставляють на свої активи завищених цінників, можливі й інші поглинання в українському FMCG (Мегамаркет, мережі групи ЄВРОТЕК і т. Д.).
Але, як показує практика, ціни продавці якраз тримають до останнього і опускають їх дуже неохоче.
«Продавці хочуть виручити за свої магазини хоча б стільки ж, скільки вони витратили на їх відкриття. Тому, не дивно, що цінники зараз завищені. Актив може виставлятися за півмільярда доларів, хоча його ринкова вартість всього $200 млн. Проте, розраховувати на те, що цінники найближчим часом знизяться – годі й казати», – розповів нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.
Покупець виграє
Йдуть з ринку, по-перше, ті, хто давно шукав покупців на свої активи (Караван), по-друге, змушені скоригувати стратегію розвитку (BILLA покинула Харків і Запоріжжя, ЄВРОТЕК продав частину магазинів АТБ), по-третє, ті, що опинилися в центрі корпоративних конфліктів (АМСТОР), і, нарешті, по-четверте, мережі, які не зуміли впоратися з борговим навантаженням і падінням виручки в період кризи (Країна).
«Зараз на ринку залишилося близько 130 операторів – це дуже багато. У тій же Польщі їх близько 30. У нас йдуть найчастіше регіональні гравці або дрібні столичні. У довгостроковій перспективі на ринку можуть залишитися тільки великі мережевики. Водночас, затребуваними залишаються і магазини формату «біля дому»», – зауважив гендиректор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля.
Як правило, поява в регіонах великих міжнародних операторів змушує місцевих гравців коригувати цінову політику, щоб вижити в конкурентній боротьбі. За рахунок колосального обсягу продажів і запасу міцності той же Ашан може дозволити собі працювати з меншою маржею, ніж, наприклад, працював Караван. Це відіб’ється і на інших операторах.
Відтак, особливо попервах, після початку роботи «Ашану» у нових містах можна очікувати зниження цін на низку продуктів, враховуючи агресивну маркетингову політику французів і численні акції та знижки, кажуть експерти.
Багато ритейлерів роблять акцент на товарах першої необхідності – це ваговий цукор, крупа, яйця без упаковки – на ці товари продавці роблять знижки собі в збиток, щоб привернути увагу клієнтів і забезпечити їх потік.
Разом з цим, нічого не заважає піднімати ціни, скажімо, на м’ясо-молочну групу – ковбаси і сир, та й все, що зав’язано на бензині і перевезеннях.
Як зазначила Євгенія Локтіонова, ціни на товари за півроку зросли в середньому на 10%, меншою мірою це стосується соціальних продуктів. І до кінця 2017 року зростання цін продовжиться.
«Ринок не росте. Покупець постійно шукає де дешевше, тому у нас популярні ринки, де немає фіксованого цінника з ПДВ, де люди можуть торгуватися. У свою чергу, виробник намагається здешевити товар за рахунок сировини нижчої якості і за рахунок економії на упаковці», – зауважили в прес-службі WOG.
Ще однією проблемою українського ритейлу є нестача якісних торгових площ. Якщо оператори ювелірного, косметичного і фешн-ритейлу орієнтуються на порівняно невеликі площі в ТРЦ або стріт-ритейлі, то для великих мережевих магазинів знайти приміщення потрібного розміру непросто.
«Нові якісні площі знайти проблематично, тому великі оператори почасти й орієнтуються на поглинання невеликих мереж, які вже володіють майданчиками в вигідних локаціях», – повідомили в Асоціації ритейлерів України.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас