Реформа ЖКГ: Чому мешканці не об'єднуються в ОСББ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа ЖКГ: Чому мешканці не об'єднуються в ОСББ

Казна та Політика
1646
1 липня минає два роки відтоді, як набрав чинності закон “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку”, який мав поліпшити надання компослуг жителям багатоповерхівок. Головне нововведення документа – запровадження інституту управителів будинками, в яких не створені ОСББ.
Керуючі мали забезпечити умови, щоб у мешканців були теплі батареї, гаряча і холодна вода, чисті під’їзди тощо, уклавши договори з постачальниками послуг і контролюючи їх виконання. На жаль, два роки потому експерти роблять висновок, що реформа буксує.
Як повідомляється, ст. 13 Закону говорить, що якщо за рік з дати набрання чинності закону (1 липня 2015 року – Авт.) співвласники будинку, в якому не створено об’єднання співвласників (ОСББ), не прийняли рішення про форму управління будинком, тоді призначається керуючий. Призначити його повинен місцевий орган влади на конкурсній основі, а зарплату кербуда планувалося включити в рахунки за компослуги, що автоматично підвищувало суми в платіжках.
Через рік Рада була змушена відкласти на 6 місяців, або до 1 січня 2017 р. цю норму. Зараз вона знову діє, але тільки на папері. Як роз’яснив нам голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко, на сьогодні її не можна правильно виконати. За його словами, якщо люди зрозуміють, що ОМСД їм вигідніше, ніж жек, вони самі його створять. А загнати їх в ОСББ страшилками про “злих кербудів, які в рази піднімуть тарифи”, не вийшло.
Експерт ринку ЖКГ Олександр Сенченко додав, що в місцевих бюджетах не виявилося зайвих грошей для проведення конкурсів і достатньої кількості бажаючих, які відповідали б вимогам, що пред’являються до кербуда: профільна освіта, досвід роботи в сфері ЖКГ.
Але процес поступово все ж йде. За даними Мінрегіонбуду на 1 червня 2017 р. в 30% житлових будинків, або понад 42 тис., вже є “власники”. У тому числі – 27,4 тис. ОСББ, в 8,6 тис. мешканці вибрали керуючого, в 6,2 тис. його призначила місцева влада. Ще в 18,5 тис. будинках оголошений конкурс на кербуда. Зубко вважає, допоможе децентралізація: “Великі територіальні громади, які об’єднують кілька десятків невеликих громад, дозволять реалізувати більше інфраструктурних проектів”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас