Як зміняться ставки за депозитами в гривні протягом року - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться ставки за депозитами в гривні протягом року - банкіри

Кредит&Депозит
3422
Тенденція зниження депозитних ставок може зберегтися до кінця поточного року, вважають банкіри.
“Динаміка процентних ставок за депозитами фізичних осіб в національній валюті буде відображати зміну рівня інфляції з коригуванням на діючі ставки оподаткування, щоб забезпечити збереження заощаджень вкладників. Беручи до уваги прогнози інфляції до кінця поточного року, можна очікувати подальшого зниження гривневих процентних ставок ще на 1,5-2,5% річних”, – сказав голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
За його оцінкою, в середньому ставки за депозитами в гривні будуть на 2-2,5% вище облікової ставки НБУ. “Банки будуть йти від залучення ресурсу в національній валюті за завищеною ціною, як необхідна умова зниження вартості кредитного ресурсу і за вкладами у валюті, як одного зі стратегічних завдань Нацбанку щодо зміцнення національної валюти в українській економіці і в фінансовому секторі”, – додав банкір.
“Уже неодноразово і публічно банк заявляв про зниження процентних ставок за депозитами. Це об’єктивна реальність, заснована на ринкових тенденціях. Чи слідують всі держбанки даному курсу, думаю – варто було б. Вже неодноразово заявляв, що “завищена” процентна ставка за депозитами працює проти всіх: проти держбанків і держави, як їх акціонера, проти регіональних громад та муніципалітетів, які вважають за краще збереження коштів на депозитах, замість розвитку інфраструктурних проектів, підтримки МСБ, проти запуску маховика кредитування”, – сказав А. Пишний.
Начальник сектора розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Юрій Пономаренко вважає, що ставка за депозитами в гривні може знизитися до 10% річних.
“До кінця року ми очікуємо подальшого зниження процентних ставок – до рівня 10% на вклади в гривні”, – сказав він.
Начальник відділу ощадних продуктів і РКО ВТБ Банку (Україна) Катерина Чебурахіна вважає, що тенденція падіння депозитних ставок збережеться, як в гривні, з огляду на забезпечення прийнятних умов кредитних програм, так і в іноземній валюті, з огляду на низький попит банків на валюту без вигідних варіантів її вкладення. “Водночас, з огляду на традиційне зниження ділової активності влітку, істотних змін процентних ставок найближчим часом ми не очікуємо”, – додала вона.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас