Криптотрейдинг для початківців: короткий гід по біржах та інвестиціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криптотрейдинг для початківців: короткий гід по біржах та інвестиціях

Фінтех і Картки
3019
Альткойни, тобто всі криптовалюти за винятком біткойна, останнім часом приваблюють безліч криптотрейдерів і криптоінвесторів – як досвідчених, так і зовсім початківців. Останніх, безумовно, цікавить можливість за короткий час зробити багатство, однак, як і будь-який нерегульований ринок, що розвивається, альткойни таять в собі чимало ризиків.
Кількість існуючих криптовалют і токенів давно перевалила за тисячу. З кожним новим ICO виникає ще один токен. Деякі з них досить багатообіцяючі, інші вже давно зробили собі ім’я, а треті створені виключно заради швидкого збагачення своїх розробників. Альткойнові біржі також представлені на ринку у величезній кількості, тоє трейдер-початківець ризикує зовсім заблукати в цьому різноманітті.
Все це робить роботу з криптовалютами потенційно прибутковим, але такою ж мірою і небезпечним заняттям. Видання вирішило відповісти на найпоширеніші запитання, які ставлять новачки, починаючи працювати з альткойнами.
Яку біржу вибрати?
Як вже зазначалося вище, існує величезна кількість альткойнових бірж, одні з яких зовсім не мають справи з фіатними грошима, а інші охоче міняють криптовалюту на долари. Проте загибель таких динозаврів як Cryptsy і Mt.Gox зробила питання надійності бірж досить актуальним.
У будь-якої біржі є свої переваги і недоліки.
POLONIEX
Відома серед трейдерів просто як “Поло”, це одна з найвідоміших альткойнових бірж, що пропонує величезну кількість криптовалютних пар. Вона, однак, вимагає проходження дворівневої верифікації, якщо користувач має намір знімати суми вище $2000 на день. Багато користувачів критикують службу підтримки біржі за її неквапливість. Також в співтоваристві не раз зазначалося, що адміністрація біржі може бути причетна до деяких махінацій, перш за все, пов’язаних з Ethereum Classic, а також керованими пампами і дампами. Але в цілому репутація у Poloniex досить непогана.
LIQUI
Liqui – біржа, що базується в Києві, з міжнародною командою. На відміну від більшості своїх колег, Liqui пропонує створення депозитного рахунку, кошти на якому не заморожуються. На такий рахунок нараховуються відсотки від комісій, які стягує біржа. Також біржа відзначена досить жорстким стилем управління: адміністрація заявляє, що кількість звернень від користувачів про додавання альткойнів розглядатися не будуть, бо всі подібні рішення приймаються виключно на розсуд керівництва.
LIVECOIN
На біржі представлено безліч альткойнів, а також є можливість обмінювати криптовалюту на рублі, долари і євро. Однак для цього користувачеві доведеться розпрощатися з анонімністю і пройти особливу верифікацію. До плюсів біржі відносять можливість активації ордера тільки в разі досягнення певної ціни, завдяки чому маніпулювання цінами стає скрутним. Ще один безперечний плюс – зберігання клієнтських коштів на холодних гаманцях. Крім цього, користувачі відзначають, що на біржі відмінно налагоджена робота служби підтримки. Та багато з представлених на біржі альткойнів мають дуже низьку ліквідність і тому можуть становити певну небезпеку для недосвідчених користувачів криптовалют.
YUNBI
Це одна з найбільших альткойнових бірж Китаю. На початку 2017 року вона прославилася аудитом біткойн-транзакцій і заморожуванням виведення Ethereum. Незважаючи на це багато трейдерів віддають перевагу саме цій біржі завдяки великому вибору торгових пар.
BITTREX
Ця американська біржа може бути цікава користувачам, які ставлять безпеку грошей вище user experience. Крім того, на Bittrex представлено мабуть найбільшу кількість альткойнів. Ще один значний плюс даного торгового майданчика – досить проста процедура проходження верифікації, в результаті якої можна підвищити обсяг максимального виведення на добу до 100 BTC. Що значно більше, ніж скажімо у Poloniex – основного конкурента Bittrex на ринку альткойнів. До недоліків біржі відносять повільну роботу служби підтримки.
У що і скільки інвестувати
Багато початківців – користувачів криптовалют відчайдушно шукають поради, що стосується того, у що можна вкластися, і часто знаходять тих, хто готовий такі поради давати. Проте професійні трейдери стверджують, що вкладатися у що-небудь виключно на підставі чиїхось тверджень – це досить необачне рішення, і радять провести власне дослідження тієї монети, на яку вони мають намір витратити свої кошти.
«Звісно, відчувається посилення конкуренції, але й зростає кількість нових проектів (монет, токенів), а також людей, готових вкладати в ці проекти свої кошти. Їх стає дуже багато, бо для того, щоб добре заробити на вкладеннях в біткойни, потрібно вкладати дуже багато, адже він не росте кратно за короткий термін. А ось з альткойнами ситуація діаметрально протилежна. Вони цілком можуть збільшуватися в ціні в десятки разів за кілька місяців, тому достатньо вкласти кілька тисяч доларів, щоб заробити дуже серйозну суму грошей, чим і користуються багато клієнтів», – стверджує Світлана Геллер, генеральний директор LiveCoin.
Підготовка до інвестування передбачає вивчення не тільки форумів і тематичних ЗМІ, а й читання Whitepaper проекту. Після всього цього вже цілком можна порадитися з експертами. Якщо поставитися до подібних заходів обережності серйозно, це дозволить істотно знизити ризик втрати всіх вкладених коштів.
Інше питання, який професійні трейдери часто чують від новачків, полягає в тому, скільки їм варто вкласти коштів в ту чи іншу монету. Хоча він і звучить дещо провокаційно, на нього вже давно існує відома відповідь.
Професійні трейдери, керівники бірж і просто досвідчені гравці альткойнових ринків одноголосно рекомендують вкладати саме ту суму, яку користувач може собі дозволити втратити.
Відсутність регулювання та страхування вкладів робить криптоінвестування і криптотрейдинг ризикованими операціями, і відповідальність за них може нести тільки той, хто безпосередньо їх здійснює.
Біржі та гаманці
Купивши криптовалюту, новачок відразу ж стикається з проблемою її зберігання. Цьому Forklog присвятив окремий матеріал.
Найнадійнішим за загальним визнанням способом є виведення коштів на холодний гаманець, наприклад ретельно захищену флешку, на якій і зберігаються записи про ваші криптовалютні заощадження. Для захисту від несанкціонованого доступу можуть використовуватися найрізноманітніші способи – від паролів, що криптографічно генеруються, до біометричної ідентифікації.
Якщо користувач не збирається робити довгострокові інвестиції, цей спосіб може виявитися незручним через необхідність частого звернення до такого гаманця. Якщо існує необхідність порівняно часто здійснювати операції з криптовалютою, то має сенс завести “гарячий гаманець” – онлайн-аналог холодного гаманця. Однак в цьому випадку виникає ризик злому і крадіжки коштів.
З цієї причини більшість фахівців рекомендують тримати на “гарячому” зберіганні невеликі суми, необхідні для повсякденних операцій, а основні кошти зберігати в “холодному” гаманці.
Якщо ж більшість операцій з криптовалютою відбуваються на біржі, то щоб уникнути регулярних витрат на комісії, розумніше зберігати кошти прямо на біржі. Це рішення є і найзручнішим, і найнебезпечнішим способом зберігати криптозаощадження, позаяк біржі теоретично можуть заблокувати виведення коштів, піддатися злому або просто розоритися, як траплялося вже не раз.
«Реальну безпеку коштів клієнтів, на наш погляд, забезпечує тільки зберігання коштів на холодних гаманцях. Відповідно, потрібно з’ясувати, чи використовує їх біржа, перш ніж починати працювати з нею. А безпека акаунтів клієнтів залежить в 99% випадків від самих клієнтів, так як зломи відбуваються на стороні користувача, тому потрібно вживати заходів зі свого боку, незалежно від того з якою біржею ви працюєте», – стверджує Світлана Геллер.
Світлана також рекомендує використовувати унікальні паролі і двофакторну авторизацію за допомогою окремого пристрою (як правило, смартфона), а також ні в якому разі не зберігати всі кошти в одному місці. Подібні заходи безпеки пропонуються більшістю існуючих бірж.
Хоча більшість альткойнів позиціонуються як trustless, довіра їм все ж необхідна, коли мова заходить про людський фактор. В кінцевому підсумку єдиним обґрунтуванням для будь-якої інвестиції, короткострокової чи довгострокової, є віра в об’єкт цієї самої інвестиції. Точно так самое користувач повинен довіряти гаманцю, яким користується, і біржі, на якій купує і продає криптовалюти. Успішність же трейдера визначається тим, наскільки ця довіра обґрунтована.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас