Підраховано, який відсоток ВВП вкрала банківська криза у України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, який відсоток ВВП вкрала банківська криза у України

Казна та Політика
748
Витрати держави на подолання наслідків пережитої трирічної банківської кризи склали близько 14% ВВП. Про це повідомив директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України Віталій Ваврищук.
“Нам було цікаво порівняти нашу статистику з досвідом інших країн, які також пережили тривалі системні кризи. Ми порахували, що в цілому витрати держави, або фіскальні витрати, на подолання наслідків кризи склали близько 14% ВВП”, – сказав Ваврищук.
За його словами, більшість цих витрат пов’язані з капіталізацією ПриватБанку і державних банків, виплатами вкладів населенню та неповерненням рефінансування збанкрутілими банками.
“Якщо подивитися ширше, на витрати економіки, і порахувати не тільки фіскальні витрати, але і втрати приватного сектора, то цей показник значно вищий і становить 38%”, – додав Ваврищук, пояснивши, що цей показник додатково до фіскальних витрат враховує втрати коштів юридичних осіб і вкладів громадян понад гарантовану суму 200 тис. грн, а також суми докапіталізації банків.
Як вказано в презентації НБУ, втрати України у зв’язку з подоланням банківської кризи є помірними на тлі показників країн, які пережили трирічні і більш тривалі кризи, де відповідні фіскальні витрати склали від 1 до 57% ВВП.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас