У першому читанні прийнято законопроект щодо судової реформи: що пропонується (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У першому читанні прийнято законопроект щодо судової реформи: що пропонується (інфографіка)

Казна та Політика
1273
Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №6232 “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”.
За документ проголосували 253 депутати ВР.
Основним ядром судового процесу має стати Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС). Саме через неї буде здійснюватися весь документообіг всієї судової системи – від позову до виконавчого листа і вироку.
Серед іншого вона буде забезпечувати режим відеоконференції під час судового засідання, повідомляє сайт Спілки юристів України.
У цій системі будуть в обов’язковому порядку реєструвати офіційно свої електронні адреси адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, держоргани, органи місцевого самоврядування та підприємства державного і комунального сектору економіки.
Доступ до ЄСІТС звичайні громадяни і підприємства будуть отримувати тільки в тих судових справах, де вони брали участь.
Закон про виконавче провадження пропонується додати розділом про систему автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках. Саме ця новація викликала найбільший резонанс у ЗМІ. Примітно, що весь процес арешту грошей на рахунках відбуватиметься на автоматичному рівні без втручання працівників банку в роботу системи. Дана система також буде частиною ЄСІТС.
Постанова державного виконавця про арешт коштів на банківському рахунку буде виконуватися миттєво з моменту внесення відповідного запису в автоматизовану систему.
Якщо останнє відоме місце проживання громадянина знаходиться на неконтрольованій території, то суд може викликати або повідомляти такого громадянина за допомогою оголошення на своєму веб-ресурсі. Цю норму критикувала нардеп Альона Шкрум (фракція “Батьківщина”), заявивши, що мало хто навіть в сесійній залі зможе назвати веб-сторінку Судової адміністрації.
Частина повідомлень про судовий процес (напр., якщо мова стосується неконтрольованих територій) буде транслюватися через інтернет.
Планується розширити параметри відомостей, які закриваються для загального доступу в реєстрі судових рішень. Крім персональних даних учасників процесу, будуть приховуватися імена суддів, імена учасників процесу – третіх осіб, а також осіб, щодо яких було прийнято рішення на рівні міжнародного суду.
Також змінюється розмір ставок судового збору:
У першому читанні прийнято законопроект щодо судової реформи: що пропонується (інфографіка)
Держава підштовхує громадян і юрособи домовлятися в судах полюбовно. У разі укладення мирової угоди, суд повертає позивачу 50% судового збору, сплаченого при подачі позову.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас