Експерт розповів, що сприятиме підвищенню довіри до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, що сприятиме підвищенню довіри до банків

Казна та Політика
752
Набрання чинності закону про споживче кредитування, який зобов’язує надавати клієнту більше інформації про кредитний продукт, сприятиме підвищенню довіри до банків, повідомляє голова правління Ідея Банку Михайлло Власенко.
“Закон про споживче кредитування регламентує надавати клієнту більше інформації про кредитний продукт, і саме ця умова може підвищити довіру до банків. Так, одне з нововведень закону – формула розрахунку реальної процентної ставки по кредиту. Закон зобов’язує банки вказувати ефективну ставку по кредиту з урахуванням комісій і цін на послуги кредитних посередників”, – сказав М.Власенко.
При цьому він додав, що паспорт кредиту, видача якого позичальнику передбачається цим законом, є важливим документом у процесі укладення кредитного договору. У ньому повністю описані всі умови кредитного договору. Законом про споживче кредитування також введено поняття кредитного посередника – кредитного агента і кредитного брокера.
М.Власенко вважає, що в зв’язку з набранням чинності закону про споживче кредитування необхідно внести зміни в нормативні акти, які регламентують ідентифікацію та верифікацію клієнтів кредитними посередниками. За його оцінкою, також необхідно більш чітко розписати можливість відмови клієнта від кредиту згідно ст. 15 закону, а саме більш чітко вказати терміни в частині письмового повідомлення клієнта про відмову від кредиту і повернення грошових коштів в банк.
“В даний час діє норма про те, що клієнт може відмовитися від кредиту протягом 14 днів, при цьому закон про споживче кредитування регламентує повернення грошових коштів протягом 7 днів після письмового повідомлення банку. Теоретично клієнту надається можливість відмовитися від кредиту протягом 20 днів (13 + 7)”, – уточнив банкір.
М.Власенко вважає, що зростання обсягів споживчого кредитування в 2017 році складе близько 20%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас