НБУ назвав ключові ризики для фінсектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав ключові ризики для фінсектора

Фондовий ринок
637
Національний банк вважає ключовими ризиками фінансового сектора значну присутність держави в банківському секторі і високу частку непрацюючих кредитів.
Про це йдеться в третьому звіті про фінансову стабільність.
НБУ вважає, що з початку 2017 системні ризики для української банківської системи в цілому зменшилися, і така тенденція продовжиться в другому півріччі.
“Макроекономічне середовище в першому півріччі було сприятливим для економіки і банківського сектора, хоча припинення торгівлі з неконтрольованими територіями сповільнює економічне зростання і збільшення доходів підприємств”, – зазначає НБУ.
Регулятор констатує, що очищення банківського сектора завершено.
НБУ нагадує, що останньою ключовою подією в банківському секторі був перехід Приватбанку в державну власність, на що держава витратила еквівалент майже 5% ВВП.
При цьому з початку року банківський сектор був прибутковим.
На думку Нацбанку, найважливішою перешкодою для відновлення кредитування залишається слабкий захист прав кредиторів.
“Прогрес в цьому напрямку фактично відсутній протягом останнього року, значна кількість рішень судів нівелює права кредиторів на стягнення проблемної заборгованості і застави по ній. Необхідні зміни законодавства і судових практик, спрямованих на захист прав кредиторів і сумлінних позичальників, інакше розраховувати на істотне зростання обсягів кредитування практично неможливо”, – прокоментували в НБУ.
На думку центрального банку, ключовими ризиками фінансового сектора сьогодні є значна присутність держави в банківському секторі і висока частка непрацюючих кредитів.
Також серйозним баластом для банківської системи є висока частка непрацюючих кредитів (57% від загального обсягу).
“Фінустанови повинні активніше реструктуризувати кредити сумлінним позичальникам, фінансовий стан яких відновлюється. Обслуговування інших проблемних кредитів вже не буде відновлено, тому їх доцільно повністю зарезервувати і списати. Для цього необхідно внести зміни в податкове законодавство, щоб усунути негативні наслідки такого кроку на податкові зобов’язання банків”, – відзначили в Нацбанку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас