Гроші українців випустять за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші українців випустять за кордон

Валюта
2040
Валютна лібералізація докотилася до пересічних українців. Нацбанк дозволив фізособам виводити за кордон до $50 тис. на рік. Цим прогресивним рішенням зможуть скористатися далеко не всі, адже інвестувати можна лише документально підтверджений дохід, а не заощадження з сейфа.
НБУ манить новим світом
Національний банк спростив населенню інвестування за кордон. З 3 липня громадяни зможуть щорічно виводити з країни до $50 тис., несподівано вирішив НБУ.
Для виведення валюти буде потрібна, як і раніше, індивідуальна валютна ліцензія НБУ, оскільки валютний декрет 1993 року, що містить таку вимогу, може скасувати тільки парламент. Однак, по-перше, НБУ нарешті відновить видачу таких ліцензій, по-друге – скасує заборону на купівлю і переказ валюти за такими ліцензіями, і, по-третє, – спростить їх отримання. Фізособи-заявники отримуватимуть ліцензії НБУ в електронній формі за повідомним принципом. Їхати в будівлю НБУ не доведеться: агентами громадян стануть банки, які в подальшому і будуть пересилати валюту.
Потенційному інвестору необхідно буде надати в банк документи, що підтверджують наявність у нього доходів, достатніх для переказу зазначеної в заяві суми, а також оригінали або копії документів, що підтверджують мету здійснення переказу з України.
Після верифікації документів банк направить в НБУ запит на отримання електронної ліцензії, а НБУ – видасть фізособі е-ліцензію шляхом внесення облікового запису в автоматизовану інформаційну систему (АІС) «Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізособами валютних операцій». Оскільки інформація про валютні проводки також буде вноситися в АІС, фізособи не зможуть перехитрити НБУ і вислати через кілька банків більше $50 тис. «Спрощена система надання індивідуальних ліцензій полегшить і прискорить проведення фізособами валютних операцій. У той же час обсяг таких операцій не матиме істотного впливу на стан валютного ринку», – очікують в Нацбанку.
Українці зможуть скористатися е-ліцензіями для трьох видів валютних операцій: інвестиції за кордон, розміщення валюти на своїх рахунках за межами України, а також з метою виконання зобов’язань перед нерезидентами за договорами страхування життя.
Раніше отримати ліцензію було надзвичайно складно, а НБУ забороняв пересилати валюту навіть за виданими дозволами. Тому у українців, за даними ЗМІ, зараз всього 65 ліцензій.
Обіцяного довго чекають
Ще півроку тому Нацбанк планував у ході валютної лібералізації спростити процедуру виведення коштів фізосіб за кордон в останню чергу. «Зараз Нацбанк змінив точку зору: він шукає можливості для лібералізації, виходячи з чинного законодавства. Взагалі скасувати валютні ліцензії він не може – це норма декрету про валютне регулювання. А єдиний реєстр дозволить стежити, щоб інвестори не перевищували встановлений ліміт», – вважає координатор громадської платформи «Нова країна» Тарас Козак.
Нинішнє рішення регулятора – черговий крок в його політиці дебюрократизації. 23 лютого він визнав, що не контролює відкриття українцями рахунків за кордоном і розміщення на них валюти (адже іноземні банки, дотримуючись банківської таємниці, не передають такі дані НБУ). Тому він дозволив українцям без індивідуальних валютних ліцензій інвестувати за кордоном доходи, які на законних підставах отримані ними за кордоном (заробітна плата, пенсія, дивіденди, спадок). Тепер же НБУ дозволить пересилати на ці рахунки валюту з України.
Це виглядає як «прорив» на ринку, який ще не звільнився від всіх введених з 2014 року валютних обмежень. Раніше фізособа могла переказати за кордон не більше 150 тис. грн в еквіваленті ($6 тис.) на місяць, але з 12 червня НБУ дозволив при неторгових операціях переказути великі суми. «Я бачу побутове пекло, яке принизливе і вкрай неефективне: мій друг просить мене заплатити 1600 фунтів за літній табір дочки в Англії, тому що з України він повинен три рази ходити в банк і за один раз робити переказ по 500 фунтів. Інший просить зробити платіж на 5 тисяч євро, а він мені віддасть їх готівкою, тому що він не може провести платіж за кордон», – шокований екс-глава ради Нацдепозитарію Роман Сульжик.
Введення ліміту в $50 тис. дозволить легально інвестувати в межах цієї суми. На думку Романа Сульжика, валютні операції фізосіб не несуть ризику для курсу гривні, оскільки заощадження українців і так зберігаються в валюті. «Якщо гривню зараз звільнити, вона буде зміцнюватися. Але вони (НБУ. – FinClub), як зазвичай, пропустять цей момент і дочекаються чергової кризи, локальної або глобальної, і скажуть: «зараз не на часі». Я бачу попит на український борг: з точки зору глобального ринку, українські активи дуже недооцінені», – говорить він.
Дорогу можливостям
Керуючий директор ІГ «Універ» Олексій Сухоруков впевнений, що українці скористаються новими можливостями для інвестування на міжнародному фондовому ринку. «Нові можливості будуть набагато популярніші, ніж українські акції. На кілька порядків», – вважає експерт. Найцікавіші відомі американські та європейські акції, а також відкриті інвестфонди, паї яких торгуються на біржі (ETF). «Про масовість запиту таких операцій заздалегідь сказати важко, але у клієнтів регулярно виникають питання. Найбільш затребувані інструменти – інвестиції за кордон і поповнення своїх рахунків. А страхування життя – не найпоширеніший вид операцій», – каже начальник сектору контролю операцій по кредитах від нерезидентів і звітності валютного контролю управління валютного контролю ОТП Банку Олександр Вензик.
За словами фінансистів, для інвестування за кордон не завжди потрібно попередньо виїжджати з країни. «Наприклад, для поповнення брокерського рахунку не потрібен рахунок в іноземному банку. Брокери гроші з вдячністю приймуть і з українського банку. При цьому процедура укладення договору у більшості іноземних інтернет-брокерів простіша, ніж в Україні. Вона може не передбачати підписання ніяких паперових документів. Для цього потрібен лише скан паспорта, присланий електронною поштою, і акцепт публічної оферти дією – банківським перераказом грошей на рахунок брокера», – розповів FinClub Олексій Сухоруков.
Проблеми можуть виникнути на етапі реалізації ініціатив НБУ. «Все залежатиме від імплементації електронних ліцензій. Можуть бути «підводні камені», адже поки немає розуміння деталей процедури», – говорить Олексій Сухоруков. «Це кардинальне нововведення, тому зараз сказати більше, ніж написано в прес-релізі НБУ, складно. Зараз дані зміни аналізуються, узгоджується порядок, а також проводяться консультації та узгодження між підрозділами щодо відкритих питань», – пояснює Олександр Вензик.
Але масовими такі інвестиції навряд чи стануть. Купівля нерухомості за кордоном – недешеве задоволення, а приватні пенсійні накопичення українці практично не роблять навіть всередині країни. Ставки за валютними вкладами за кордоном низькі, часто навіть негативні, тому доведеться платити за зберігання депозиту. «Іноземні брокери, навіть дисконтні, мають поріг входу від $10 тис., що відсіче левову частку українців», – пояснює Олексій Сухоруков.
Відлякати інвесторів від вкладень в іноземні акції може і той факт, що в Україні права на цінні папери підтверджуються виключно українськими депозитарними установами, які поки не можуть враховувати іноземні цінні папери за межами Нацдепозитарію. «Я два роки намагаюся вмовити НКЦПФР підтримати зміни до закону про депозитарну систему. Досі інтерес до цього з боку регулятора був близький до нуля. Сподіваюся, хоч тепер буде “на часі“», – нарікає Олексій Сухоруков.
Банки де-факто стануть податковими агентами інвесторів, перевіряючи джерела походження грошей. «У Нацбанку пояснили, що для інвестицій можна використовувати тільки документально підтверджений дохід», – каже Тарас Козак. А, наприклад, валюту, яка зберігалася на депозиті і була відображена в декларації, не можна буде вивести з України.
Ще частина потенційних валютних «емігрантів» можуть відсікти банки, які готуватимуть заявки в Нацбанк. Фінансовий моніторинг та валютний контроль банків будуть ретельно вивчати документи заявника. «Для клієнтів найскладніше – це надати всі необхідні підтверджуючі документи, які відповідають вимогам валютного законодавства», – говорить начальник відділу регулювання валютних операцій Укрсоцбанку Тетяна Вітрук. До них відносяться документи, що підтверджують як доходи потенційного інвестора, так і безризиковість проведеної операції. Якщо банк вважатиме операцію ризиковою, він зможе її відхилити. «Нацбанк переклав функції валютного контролю на банки. Регулятор дав зрозуміти, що його не цікавить, куди будуть вкладені ці кошти», – говорить Тарас Козак.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас