Фінансистам доведеться платити за подачу інформації в Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансистам доведеться платити за подачу інформації в Нацбанк

Казна та Політика
597
Фінансистам доведеться платити за ведення кредитного реєстру Національного банку, повідомив член Комітету Незалежної асоціації банків України щодо захисту прав кредиторів Денис Крицький.
За новим законом про споживче кредитування, що набув чинності два тижні тому, кредитний посередник для співпраці з банком повинен внести всю інформацію про себе до спеціального реєстру НБУ.
«Нацбанк створив реєстр кредитних посередників. І за внесення даних посередник повинен заплатити йому, Більше того, про будь-яку зміну, що стосується договору з кредитним посередником, потрібно повідомляти центробанку і кожен раз оплачувати цю послугу», – уточнив Крицький.
Юрист назвав громіздкими процедури, прописані в постанові НБУ про кредитних посередників, які не сприятимуть запуску інституту кредитного посередника.
«Я собі уявляю великі банки, які активно займаються автокредитуванням і іншими споживчими кредитами. Процедури від НБУ громіздкі. Є зауваження у банків не тільки щодо посередників. Ми будемо просити регулятора змінити вимоги», – констатував Денис Крицький.
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова уточнила, що при внесенні даних до реєстру НБУ треба надавати квитанцію, що підтверджує внесення даних до реєстру.
«Це як будь-яка інша інформація про внесення до будь-якого реєстру. Трактування про оплату внесення даних некоректне. НБУ не буде стягувати плату. Якщо внесення квитанції коштує 15-20 копійок, так само, як і інших квитанцій – це може бути. Але нічого нового, ніяких нових оплат не буде», – зазначила вона.
А як розповів адвокат Віктор Мороз, діяльність кредитних посередників ще буде врегульована підзаконними актами Кабміну. І як зазначив адвокат, уряд вже розробив проект постанови, якяка регулює роботу кредитних посередників. За його словами, документ більш детально прописує їх реєстрацію, діяльність після реєстрації, припинення діяльності, правила їхньої роботи, а також моменти, що стосуються оплати.
«Закон про споживче кредитування містить достатньо норм, що стосуються кредитних посередників. Але також в ньому багато відсилань норм, що вказують, що низка питань будуть врегульовані підзаконними актами. Серед них – деталі роботи посередників, а також детально прописано, хто і за що буде платити, в яких розмірах, прив’язавши відповідні коефіцієнти, начебто, як до мінімальної заробітної плати, зазначено, за що банки будуть платити, і багато інших аспектів», – розповів мороз.
Без деталізації норм закону ефективної роботи кредитних посередників не буде, вважає адвокат.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас