Чим українцям допоможе Фонд енергоефективності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим українцям допоможе Фонд енергоефективності

Казна та Політика
304
За задумом влади, Фонд стане одним з головних інструментів фінансування робіт з впровадження енергоефективних технологій.
Експерти організації ПРООН оцінюють нинішні потреби житлового сектора України у фінансуванні заходів з енергоефективності в 51 млрд доларів. Менше, але теж в мільярди оцінюються потреби суспільного сектора. Реальні ж бюджети всіх існуючих державних і міжнародних програм становлять менше 1% від потрібного.
Вважається, що вирішити проблему величезного недофінансування можна шляхом створення в Україні Фонду енергоефективності (як це зроблено в Польщі, Литві та в інших країнах). Ресурси такого Фонду могли б виявитися в рази більшими, ніж виділяються зараз згідно з чинними програмами.
У підсумку це дозволило б здійснювати енергомодернізації будинків не фрагментарно, а комплексно. Тому і ефект таких заходів повинен бути істотно вищим. Важливо також і те, що фінансування через Фонд не прив’язане до бюджетного процесу, що надає йому більше стабільності.
Робота над законопроектом
Проект закону про Фонд Кабмін розробив і подав до парламенту в грудні минулого року (реєстраційний № 5598). Однак на обговорення в сесійний зал документ був винесений лише 21 березня 2017 р.
Представляючи законопроект, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко акцентував увагу на тому, що цей закон важливий як технічний і фінансовий інструмент, який дасть змогу не лише ефективно використовувати кошти державного бюджету, а й залучити міжнародну допомогу. Прийняти проект в першому читанні вдалося тільки з другої спроби, 227 голосами. У другому читанні та в цілому проект закону був прийнятий 8 червня, його підтримали вже 278 народних депутатів, але при третій спробі голосування.
“Цей закон дасть нам можливість залучити 120 млн євро безповоротної допомоги від Європейської комісії та уряду Німеччини. Це також додаткове джерело для наповнення бюджету, тому що Фонд буде працювати “по-білому”, і підрядники, задіяні в роботах з термомодернізації житла, будуть платити податки в бюджет. Це поштовх для розвитку малого і середнього бізнесу, нові робочі місця, розширення можливостей для створення і фінансування діяльності ОСББ, зменшення енергоспоживання в країні, і найголовніше – зменшення сум в платіжках українців за комунальні послуги”, – прокоментував глава підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності парламентського комітету з ПЕК Олексій Рябчин.
Тепер закон повинен підписати глава ВР і направити його на підпис президенту. Закон набере чинності на наступний день після його офіційного опублікування.
Кабінету міністрів у тримісячний термін з дня опублікування закону належить забезпечити утворення Фонду, формування його органів управління і прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації закону.
В уряді кажуть, що Фонд має запрацювати до початку найближчого опалювального сезону, тобто восени 2017 р. Також чиновники неодноразово стверджували, що робота Фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання і житловому секторі країни, які щорічно складають 2,4 млрд куб. м і 9 млрд куб. м відповідно, створити до 75 тис. нових робочих місць, а також за п’ять-вісім років запустити ринок послуг в сфері енергоефективності обсягом близько 30 млрд євро, головним учасником якого стане малий і середній бізнес.
Що собою являє Фонд
Відповідно до закону, Фонд енергоефективності є державною установою – юридичною особою публічного права. Його роботу планується направити на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків з метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.
Розмір компенсації буде залежати від того, як зміниться клас енергоефективності житлового будинку в результаті реалізації проекту.
Максимальний розмір компенсації, наприклад, для ОСББ буде складати 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу “А” за міжнародними стандартами.
Фонд буде складатися з наглядової ради, дирекції, технічного та фінансового офісів. Наглядова рада включає в себе двох представників Кабміну, двох незалежних членів і одного представника донорів (рада правомочна приймати рішення за наявності не менше чотирьох членів). У законі чітко визначено вимоги до членів наглядової ради. Дирекція фонду складається мінімум з трьох осіб – директора, фінансового директора і технічного директора. Рішення дирекції вважаються правомочними, якщо вони прийняті одноголосно.
Фонд утворює постійно діючий підрозділ внутрішнього аудиту, який є складовою частиною системи внутрішнього контролю і підпорядковується наглядовій раді.
Річний бюджет Фонду формується за рахунок коштів держбюджету і коштів, які він отримує в якості грантів або залучає в інший спосіб з будь-яких інших джерел, не заборонених законом. При цьому обсяг державних коштів в бюджеті Фонду повинен бути достатнім для досягнення мінімальних цілей в сфері енергоефективності, визначених міжнародними зобов’язаннями України.
Фонд не має права випускати боргові цінні папери, залучати кошти на умовах позики, кредиту або на інших умовах, які передбачають плату за користування коштами та обов’язковість їх повернення.
Органам державної влади і органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється будь-яким чином втручатися в діяльність Фонду, а також впливати на посадових осіб або працівників Фонду в ході виконання ними службових обов’язків.
Заходи з енергоефективності, вартість яких може бути частково відшкодована Фондом, включають:
  • здійснення термомодернізації;
  • впровадження ефективних систем моніторингу та управління;
  • встановлення високоефективних опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання, а також заміну наявних систем і устаткування більш ефективними;
  • інші заходи, здійснення яких забезпечує зменшення споживання енергетичних ресурсів при незмінній або кращій якості надання житлово-комунальних послуг рентабельним способом, включаючи заходи, спрямовані на збільшення частки електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.
У законі зазначено, що заходи, що передбачають встановлення опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання, а також заміну наявних систем і устаткування, вважаються високоефективними і більш ефективними, якщо їх використання забезпечує економію відповідних енергоресурсів в розмірі не менше 10%.
Перелік заходів з енергоефективності, вартість яких може бути частково відшкодована в рамках програм Фонду, буде визначено наглядовою радою за поданням дирекції і опублікований на офіційному сайті Фонду.
Обов’язковому оприлюдненню на веб-сайті Фонду підлягає така інформація:
  • квартальна, річна фінансова звітність Фонду, в тому числі джерела його фінансування;
  • структура, принципи формування, розмір винагороди або заробітної плати посадових осіб Фонду, додаткові блага, які вони отримують при виконанні посадових обов’язків, а також у зв’язку зі звільненням;
  • інформація про суб’єктів, які отримали фінансування Фонду (але тільки за їхньою згодою).
Чим українцям допоможе Фонд енергоефективності
Фінансові інструменти Фонду
Мінрегіон розробив типові фінансові продукти для створюваного Фонду. Це три пакети на суму від 0,12 млн до 5,3 млн грн, спрямовані на сприяння в енергомодернізації різних типів будівель і на досягнення різного рівня енергоефективності. Передбачається, що фінансова допомога покриє від 20 до 50% вартості проекту. Пакет для конкретного багатоквартирного або приватного будинку підбирається за результатами його енергоаудиту. До набрання чинності закону про енергоаудит рішення про склад пакета буде приймати Фонд.
При цьому вже в рамках пакету “Легкий” передбачається проведення обов’язкового комплексу робіт, який включає: встановлення будинкових лічильників і індивідуального теплового пункту (погодне регулювання), балансування системи опалення та гарячого водопостачання, а також заміну або ізоляцію розподільних труб (якщо це ще не зроблено). Крім того, буде пропонуватися заміна або ремонт вікон і дверей в місцях загального користування, встановлення або заміна теплообмінника гарячої води.
На думку Мінрегіону, фінансування проекту з енергомодернізації за участю Фонду буде складатися з п’яти етапів:
1. Вибір продукту енергоефективності власником/ОСББ.
2. Подача документів в банк і затвердження фінансування проекту.
3. Наймання власником/ОСББ виконавців робіт для реалізації проекту (оплата за рахунок кредиту).
4. Моніторинг результатів проекту технічним офісом Фонду та доопрацювання при необхідності.
5. Перерахування гранту на рахунок власника/ОСББ або погашення кредиту за проектом.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас