Дрібні гроші є? Як підтвердити фінансову спроможність при перетині кордону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібні гроші є? Як підтвердити фінансову спроможність при перетині кордону

Казна та Політика
3136
За даними Департаменту консульської служби МЗС, за перші дві доби дії безвізового режиму з біометричним паспортам в ЄС в’їхало близько 3 тис. українців. За відгуками перших туристів, що скористалися безвізом, з документів у них вимагали лише паспорт, а у тих, хто перетинає кордон на авто, додатково запитували права, техпаспорт на авто і страховку. Запитання при цьому ставили цілком стандартні: про мету і тривалість поїздки, а також наявність достатньої суми грошей.
Саме останній пункт найчастіше викликає складнощі, бо сума коштів, які потрібно мати при собі при в’їзді в Євросоюз, ніде чітко не визначена. “У Шенгенському прикордонному кодексі такі вимоги сформульовані загальною фразою, але існують також і орієнтовні суми для перетину зовнішніх кордонів. Вони варіюються в залежності від країни і становлять від 3,2 до 70 євро на добу”, – пояснює адвокат Оксана Кобзар.
Наприклад, в сусідній Польщі українцям, які в’їжджають з метою туризму або культурного обміну, достатньо мати при собі всього лише по 20 злотих (близько 140 грн) на кожен день перебування або не менше 100 злотих (близько 700 грн) на всю поїздку в цілому. Це найдемократичніші умови в Євросоюзі. У Чехії, наприклад, щоб в’їхати в країну на термін до 30 днів, потрібно пред’явити по 1100 крон на кожен день (близько 1225 грн). Мінімальна сума для Франції – 50 євро (близько 1460 грн), для Німеччини – 45 євро (близько 1300 грн). Для в’їзду в Люксембург, Австрію чи Кіпр обов’язкові суми не встановлюються – працівники митниці самі проводять розрахунки виходячи з заявленої мети, тривалості поїздки і типу розміщення.
Якщо перед від’їздом в ЄС навести довідки про мінімальну суму для подорожуючих так і не вдалося, аналітик громадської організації “Європа без бар’єрів” Катерина Кульчицька рекомендує взяти з собою кошти з розрахунку 45-50 євро (1300-1460 грн) на людину на добу. Таким чином, щоб погостювати у ЄС близько тижня, парі туристів буде потрібно не менше 18,2 тис. грн.
Приймаємо все!
Підтвердити платоспроможність при перетині кордону можна, пред’явивши готівку, пластикові картки, виписки з банківських рахунків або дорожні чеки, які останнім часом, втім, використовуються все менше і менше. Однак “вивертати кишені” на кордоні, швидше за все, не доведеться. Точно такі ж вимоги до платоспроможності діяли і до введення безвізу.
“У більшості випадків прикордонник просто обмежиться контролем паспорта. Але може влаштувати і більш серйозну перевірку, в залежності від політичного клімату і ситуації з біженцями”, – стверджує Катерина Кульчицька.
Втім, про всяк випадок потрібно приготуватися і до того, що прикордонник попросить пред’явити гроші для поїздки. У разі готівки проблем, зрозуміло, не виникне. А от у випадку банківської картки може знадобитися виписка з банку, свіжий чек з банкомату із залишком на рахунку, або демонстрація залишку на рахунку за допомогою онлайн-банкінгу.
Крутимося як можемо
Якщо коштів на поїздку, виходячи з офіційно рекомендованих сум не вистачає, можна спробувати провернути невелику аферу. “Якщо клієнт розмістив кошти на своєму рахунку, банк видає йому виписку з інформацією про доступний залишок. При цьому гроші можна отримати в рамках програми кредитування і погасити позику, після оформлення довідки з доступним залишком”, – розповідає про можливі виверти мандрівників директор департаменту розвитку карткового і транзакційного бізнесу Ідея Банку Іван Степанець. Така довідка може служити підтвердженням платоспроможності на кордоні.
Однак, як зазначає Степанець, зазвичай для підтвердження платоспроможності при перетині кордону мандрівнику достатньо просто пред’явити прикордоннику банківську картку преміального класу.
Їдемо в гості
Якщо витрати на проживання в ЄС бере на себе організатор конференції, благодійний фонд, родичі або друзі, мандрівнику не обов’язково мати при собі всю необхідну суму. Однак в цьому випадку буде потрібен так званий спонсорський лист від приймаючої сторони. Позаяк жорсткі вимоги щодо оформлення спонсорського листа ніде не прописані, він складається у довільній формі із зазначенням контактів приймаючої сторони.
Однак бажаючим обвести європейських прикордонників навколо пальця не варто спокушатися уявною простотою проходження контролю з “липовим” спонсорським листом. Якщо у прикордонника виникнуть хоч найменші сумніви, він може подзвонити в приймаючу організацію і перевірити ще раз інформацію.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас