Бундесбанк: цифрові валюти небезпечні для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бундесбанк: цифрові валюти небезпечні для банків

Фінтех і Картки
1635
Глава Центрального банку Німеччини Йенс Вайдманн заявив про те, що поширення цифрових валют становить загрозу для банківської системи і владі необхідно подумати, як “знизити інтерес громадян до цифрових валют”.
У своєму виступі на форумі Frontiers in Central Banking – Past, Present and Future у Франкфурті-на-Майні президент Бундесбанку відзначив ризики, які несе в собі поширення нових технологій для банківського сектора.
Йенс Вайдманн зазначив, що, в разі якщо громадяни зможуть миттєво переводити свої кошти в будь-яку офіційну цифрову валюту, це помітно підвищить ризики масового вилучення депозитів з банків в кризові періоди.
За його словами, головний виклик для центральних банків, швидше за все, буде полягати в тектонічних зсувах, викликаних поширенням цифрових технологій.
Цифровізація створить нові форми фінансового посередництва. І хоча це може бути позитивним фактором для економіки, центральні банки можуть зіткнутися з питаннями, які стосуються проведення монетарної політики в умовах, що змінилися.
Деякі експерти припускають, що створені на приватній основі цифрові валюти можуть повністю замінити традиційні валюти. Однак більш ретельний економічний аналіз показує, що такий розвиток подій є малоймовірним.
Як засіб обміну і одиниця обліку гроші схильні до істотного і розгалуженого впливу зовнішніх факторів, які альтернативні валюти навряд чи зможуть подолати. Я також досить впевнений в тому, що центральні банки можуть краще забезпечувати цінову стабільність, ніж будь-яке незмінне монетарне правило або алгоритм.
Проте, незважаючи на те що приватні цифрові валюти поки залишаються периферійним феноменом, експерти вже зараз закликають центральні банки до того, щоб задуматися над прийняттям нових технологій і випуском власних цифрових валют. Це означало б, що нефінансові корпорації і навіть звичайні громадяни отримали б доступ до активів центрального банку в формі цифрового балансу, який – на відміну від готівки – не вимагає серйозних витрат для зберігання.
“Однак те, що може здатися інтригуючим з точки зору технологій, також тягне за собою фундаментальні питання з приводу природи фінансової системи і нашої економіки в цілому. Якщо ми дозволимо населенню тримати на руках активи центрального банку, це зробить їхні ліквідні активи більш безпечними, бо центральний банк не може збанкрутувати”, – заявив глава Центробанку Німеччини.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас