Ринки чекають скорочення балансу ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки чекають скорочення балансу ФРС

Фондовий ринок
569
ФРС може скоро представити стратегію скорочення свого балансу, і увага інвесторів перемикається з того, як відбуватиметься скорочення, на його наслідки для фінансових ринків, повідомляє Dow Jones.
Чи викличе воно лише невеликі коливання, чи породить шторм?
Керівники ФРС сподіваються на перший варіант і прагнуть уникнути повторення подій 2013 року, коли повідомлення про намір скоротити купівлі облігацій центральним банком спровокувало дестабілізацію світових ринків, в тому числі, великий відтік капіталів з країн, що розвиваються, і падіння їхніх валют.
Багато аналітиків очікують помірного впливу на ринки. Керівники ФРС поділяють цю думку, вважаючи, що докладне інформування про їхні плани має обмежити негативну реакцію. Разом з тим вони обережні, бо бачать ймовірність турбулентності ринків.
У середу, після закінчення свого засідання, ФРС, мабуть, оголосить про підвищення ключової процентної ставки на чверть процентного пункту, до діапазону 1-1,25%, і просигналізує, що, можливо, в цьому році підвищить ставку ще один раз.
Протягом декількох місяців керівники ФРС говорять, що обговорюють плани скорочення балансу. У травні вони оголосили про план, який передбачає збільшення обсягів облігацій, прибутки від яких не будуть реінвестовані в інші аналогічні облігації. Уже в середу вони можуть оголосити, що цей план прийнято.
На сьогодні портфель активів ФРС зріс до 4,5 трлн дол США з 800 млрд доларів до кризи. Зростання було зумовлене низкою програм купівлі облігацій, спрямованих на зниження довгострокових процентних ставок.
Згідно з опублікованою в травні оцінкою Федерального резервного банку Канзас-Сіті, скорочення активів на 675 млрд доларів до 2019 року буде рівнозначно підвищенню ключової короткострокової процентної ставки ФРС на чверть процентного пункту. З грудня 2015 року центральний банк тричі підвищував ставку на таку величину.
Половина економістів приватного сектора, опитаних Street Journal в середині травня, вважають, що процес скорочення балансу ФРС з часом призведе до підвищення прибутковості 10-річних казначейських облігацій США всього на 0,2 процентного пункту.
В одній з останніх доповідей ФРС наведена оцінка, згідно з якою зростання портфеля активів ФРС після кризи зумовило зниження прибутковості 10-річних облігацій на один процентний пункт від рівня, де вона перебувала б, якби баланс ФРС не зростав. Згідно з цією доповіддю, до 2023 року прибутковість буде на чверть процентного пункту нижчою від тієї, яка була б, якби баланс не зростав. Так станеться, незважаючи на очікуване скорочення активів центрального банку, сказано в доповіді.
Дотепер керівників ФРС влаштовує малоактивна реакція ринків. Вона “означає, що не буде дуже сильної реакції”, коли почнеться процес, сказав на початку червня керуючий ФРС Джером Пауелл.
Але ситуація може ускладнитися. Поки керівники центрального банку не оприлюднили кілька важливих деталей, які можуть впливати на ринки, в тому числі, не повідомили про те, коли почнеться процес скорочення балансу, який буде його темп і розмір балансу по завершенні програми.
Деякі аналітики стурбовані невідповідністю між поточними м’якими умовами фінансування і заходами ФРС, спрямованими на їх посилення. Останнім часом фондові ринки росли, прибутковість знижувалася, а волатильність була низькою, незважаючи на підвищення ставок ФРС і планів продовжити їх підвищення.
Ця невідповідність може означати, що ринки не готові до скорочення балансу ФРС.
“Ринки не помічають рішучості ФРС нормалізувати політику і дії, яку вчинить скорочення присутності центрального банку на ринку облігацій, – сказав аналітик Macro Insight Group Шехріяр Антія. – Чим довше очікування ринків не збігатимуться з траєкторією політики ФРС, тим вищий потенціал різкої зміни цін” .
Частково невизначеність впливу скорочення активів зумовлена його безпрецедентним масштабом. До кризи ФРС купувала і продавала майже виключно казначейські облігації, щоб коригувати короткострокові ставки, і відносний обсяг цих операцій був невеликим.
Крім того, скорочення балансу – лише один із шляхів, яким ФРС має намір послабити стимулювання економіки на тлі свідчень її зміцнення. Керівники центрального банку вважають, що сповільнення зростання і слабка інфляція в останні місяці були зумовлені тимчасовими факторами, але деякі незалежні експерти та інвестори не впевнені в цьому.
Деякі аналітики відзначають, що процес скорочення активів в казначейських облігаціях і іпотечних цінних паперах може по-різному позначитися на ринках. У той час як ринок казначейських облігацій величезний і може не відчути вжитих ФРС заходів, присутність центрального банку на ринку іпотечних паперів істотніша.
Президент Федерального резервного банку Роберт Каплан нещодавно визнав пов’язані зі скороченням балансу проблеми. “Ми хочемо зробити це, звівши до мінімуму вплив на обсяги торгів і функціонування ринків казначейських облігацій та іпотечних паперів, – сказав він. – Я вірю, що нам це вдасться”.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас