Артем Ковбель, Денис Овчаров: про портрет типового корпоративного шахрая — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель, Денис Овчаров: про портрет типового корпоративного шахрая

Фондовий ринок
1442
Світова статистика свідчить про те, що в середньому топ-менеджери чоловіки були викриті в шахрайських схемах: маніпуляціях з фінансовою звітністю та інших порушеннях в 89%, тоді як жінки в 11%.
Дана тенденція порушується лише в одній країні світу відповідно до ACFEReport – цієї країною є Америка, де статистика практично врівноважується все-таки на користь чоловіків, але всього на 1% – 51/49%, згідно з якою жінки частіше, ніж де-небудь в світі, займають позиції топ-менеджерів. Звідси висновок про те, що гендерна схильність до крадіжок у чоловіків – це фарс, і схильність до крадіжок диктується можливістю очолити верхівку корпоративного айсберга.
Формування образу корпоративного шахрая є одним з найбільш ефективних інструментів боротьби зі зловмисниками в корпоративному секторі. Як то кажуть: “Попереджений, значить озброєний”.
Типовий образ корпоративного шахрая:
Артем Ковбель, Денис Овчаров: про портрет типового корпоративного шахрая
Опис:
  • чоловік/жінка 32-38 років;
  • стаж роботи в компанії – більше 5 років;
  • топ-менеджер;
  • вища освіта/ступінь MBA.
Серед поведінкових індикаторів, які свідчать про підвищену ймовірність до виникнення шахрайських дій з боку менеджера, варто виділити такі:
  • кроссфункціональність: концентрація низки бізнес процесів на одній людині;
  • небажання йти у відпустку;
  • небажання делегувати повноваження і обов’язки;
  • наявність великих сум кешу в сейфі;
  • наявність благ, які не відповідають рівню доходів (життя, не відповідне статкам);
  • протилежна динаміка збільшення особистого статку при зменшенні доходу компанії, в якій працює менеджер;
  • наявність вад: гральний бізнес, алкоголізм, шопоголізм і т.д.
У своїх розслідуваннях ми часто стикалися саме з такими індикаторами нечистих на руку керівників, після чого доказову базу передавали на відкуп власнику, а він в свою чергу в деяких випадках передавав дані, які служили доказовою базою для подальшого, нерідко кримінального переслідування зловмисника. Тенденція останніх 3 років підтверджує стрімке зростання попиту на виконання внутрішньокорпоративних розслідувань.
Згідно з проведеним дослідженням про причини виникнення білокомірцевого шахрайства «white collar crime», проведеного компанією Kreston GCG, основним джерелом внутрішніх ризиків українські компанії вважають дії менеджменту середньої і вищої ланки, які примудряються використовувати ввірені їм активи підприємства для власної вигоди.
За твердженням юристів Juscutum, практика використання правоохоронних органів, як інструмент вирішення спору, призводить тільки до втрати часу і активів особливо «на місцях». Найчастіше, після звернення до таких «помічників», власники втрачають контроль над ситуацією, передаючи вирішення конфлікту в руки «третіх осіб». Давно вже не секрет, що якість «наших органів» залишає бажати кращого.
Зростаюча активність економічних злочинів, як ніколи, сприяє проведенню внутрішніх фінансових розслідувань. Це скоріше вже вимушена необхідність через те, що правоохоронна система довела свою неефективність.
Практично всі розвинені країни світу, успадкувавши досвід Америки в боротьбі з корупцією і білокомірцевою злочинністю, давно перейшли від практики «вивезення в ліс» до виявлення проявів корупції для вирішення внутрішніх конфліктів з найнятим персоналом мирним шляхом через впровадження процедури «compliance» і залучення зовнішніх радників.
Саме мирний шлях дозволяє протидіяти витоку інформації, мінімізувати ризики репутацій, економити час і найважливіше зберегти власні активи. У таких ситуаціях головним завданням залучених адвокатів є збір всієї інформації законним шляхом, для подальшого вирішення спору між власниками/інвесторами.
Всі розуміють, що цінність репутації складно переоцінити, як то кажуть у приказці: «Once you go black, you`ll never go back». Ринок «forensic investigations», в даний момент, є за своєю суттю унікальним і в цілому будується на повній довірі. Саме тут не працюють загальноприйняті процедури залучення зовнішніх радників – тендери і конкурси. Найголовнішим є репутація, кількість перемог в точкових кейсах і особисті рекомендації.
Професійно зібрана інформація часто слугує вагомим аргументом для врегулювання суперечок в конфліктних переговорах власників з найнятим менеджментом. І якщо щось пішло не так, такого роду інформація служить міцною основою для проведення розслідування правоохоронними органами.
Артем Ковбель, партнер, Глава департаменту фінансових розслідувань Kreston GCG,
Денис Овчаров, партнер практики безпеки бізнесу Juscutum
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас