Падіння Nasdaq: крах чи криза доткомів 2.0 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння Nasdaq: крах чи криза доткомів 2.0

Фондовий ринок
1785
Останні два дні ситуація на фондовому ринку лякає інвесторів, особливо тих, хто володіє акціями технологічних гігантів. Але, судячи з усього, відчутне падіння капіталізації таких компаній є простою корекцією.
Зростання акцій останнім часом в технологічному секторі було занадто активним, але тепер перед ринком стоїть питання: чи дійсно це корекція чи можна говорити про щось набагато гірше?
Найбільш негативний сценарій з повторенням краху технологічних гігантів здається малоймовірним.
У понеділок Nasdaq Composite Index впав на 0,52%, завершивши свої найгірші два дні з вересня минулого року загальним спадом на 2,3%. І це дуже багато, тому навіть дивно, що аналітики, економісти і самі інвестори ще не почали панікувати.
Падіння Nasdaq: крах чи криза доткомів 2.0
При цьому падали всі акції компаній, об’єднаних під абревіатурою FAANG (Facebook -0,78%, Apple -2,39%, Amazon -1,37%, Netflix -4,17% і Google (Alphabet) -0,73%). За два дні капіталізація цього ринку впала майже на $126 млрд.
І це може бути проблемою, тому що багато інвесторів вважали вкладення в технологічні компанії майже безризиковими, ринок зростав майже без зупинки, тепер же довіра знизилася.
При цьому сам по собі ринок може бути переоцінений. Оцінки занадто позитивні, особливо в порівнянні з прогнозами по доходах. Але багато хто просто ігнорує фундаментальні основи.
Хоча окремі аналітики поспішили заспокоїти клієнтів словами про те, що це “всього лише корекція”, навіть проста корекція може бути передвісником великого спаду.
Зниження ринку швидко пробудило спогади про великі кризи, особливо про крах ринку в 1987 р. і технологічну бульбашку, що лопнула в 2000 р.
Одним з каталізаторів нинішнього падіння дехто називає звіт Goldman Sachs “Чи є FAANG переоціненими?”. Він був опублікований лише за кілька годин до того, як на ринку почалося падіння.
Але ця версія не витримує критики, оскільки звіт Goldman не є негативним, але досить добре оцінює перспективи Facebook, Amazon, Apple, Microsoft і Alphabet. Ці п’ять компаній “готові домінувати”, пише банк, і в минулому році тільки вони збільшили капіталізацію ринку на $600 млрд. Netflix була виключена з цього списку через занадто високу волатильність.
Саме перспективи дали можливість акціям зростати швидше від доходів, але цей запас міцності, здається, руйнується.
Наприклад, акції Facebook зросли приблизно на 33% цього року станом на четвер, але доходи ростуть повільніше. Згідно FactSet консенсус по Уолл-стріт щодо прибутку Facebook за 2017 року на рівні $4,9 за акцію відображає збільшення прибутку за все на 15,8% в річному вираженні.
Така різниця, звісно, дуже далека від того, що ми спостерігали в епоху доткомів, але все ще потребує корекції.
Можливо, така корекція все ж протверезить інвесторів, і вони не будуть вкладати так активно, без оглядки на фундаментальні фактори. Але варто також враховувати, що великі рухи на ринку задають індексні фонди, які відстежують конкретні акції, а також ETF і фонди, орієнтовані на волатильність.
Падіння технологічного ринку частково пояснюється його структурою, і поки, швидше за все, продовжиться консолідація, принаймні в найближчі тижні, поки не почнуться публікації корпоративних звітів у липні.
Технологічний сектор повинен показати хороші результати, і це дасть можливість ринку відновити позиції.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас