Антон Новохатній: фактори, що впливають на місце розташування ЦСО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Новохатній: фактори, що впливають на місце розташування ЦСО

Фондовий ринок
6290
ЦСО, як правило, впроваджують з метою охоплення масштабних функцій, таких як фінанси, бухгалтерський облік, інформаційні технології, кадри, закупівлі та інші бек-офісні операції.
Разом з тим ЦСО може підтримувати бізнес-одиниці на регіональному, національному або міжнародному рівні.
У попередніх публікаціях ми розглянули, що таке центр спільного обслуговування (ЦСО), досвід інших держав, переваги, класифікацію, функції та найпоширеніші помилки при створенні Центру спільного обслуговування.
Сьогоднішня колонка присвячена місцю розташування ЦСО.
Традиційно основними факторами розташування Центрів Спільного Обслуговування (ЦСО) були необхідність скорочення витрат (часто досягається за рахунок економії масштабу — авт.), стандартизації та централізації процесів, що дозволяють компаніям зосередитися на своїй основній діяльності.
За роки практичного застосування ЦСО з’ясувалося, що на додачу до вищесказаного, компанії отримують користь від збільшення контролю над певними процесами і постійного підвищення продуктивності.
Отже, після прийняття рішення про створення ЦСО і визначення сфери його діяльності, виникає питання про місце його розташування. Безумовно, перша думка буде пов’язана з потенціалом зниження витрат (включаючи витрати на робочу силу та податкові оптимізації — авт.).
Львів, наприклад, як головне місто в Західній Україні і столиця регіону з приблизно 2,5 мільйона населення, надає велику кількість потенційних працівників. Є більш ніж 35 вищих навчальних закладів (з близько 150 000 студентів — авт.). Львів має значні переваги в наявності співробітників з освітою в галузі фінансів, інформаційних технологій, бізнесу та з вільним володінням іноземними мовами.
Варто зазначити, що на основі результатів досліджень газети “Financial Times”: «Європейські міста та регіони майбутнього 2010/11», Львів займає четверте місце серед великих європейських міст і регіонів в категорії «Людські ресурси» і третє в категорії «Ефективність витрат». Витрати на оплату праці є одними з найнижчих з усіх східноєвропейських міст, середній рівень заробітної плати у Львівській області, за даними порталу Work.ua, складає близько 7,028 грн.
Загальні витрати на заробітну плату є відносно низькими у порівнянні з іншими країнами регіону.
З іншого боку, не можна ігнорувати труднощі, які постають перед інвесторами при прийнятті рішення впровадження ЦСО в Україні, наприклад, негнучкі і дещо застарілі правила праці та заплутана податкова система. Що стосується питань праці, український уряд працює над новим Трудовим кодексом, який на думку чиновників, повинен бути більш орієнтованим на бізнес.
З точки зору податків, Україна, безумовно, не є найбільш поступливою країною в світі. За даними спільного дослідження Світового банку, IFC (Міжнародна фінансова корпорація – ред.) та PwC (ПрайсвотерхаусКуперс — ред.) «Сплата податків 2011: Глобальна картина», Україна займає третє місце серед 183 країн з найбільш складною податковою системою.
Ставка поточного податку на прибуток 18% не відрізняється від ставок у сусідніх державах Східної Європи (Польща, Угорщина і Чехія – 19%, Словенія – 17%, Румунія — 16% – ред.). Проте, податкові ставки не є головною проблемою для України, швидше за все це необхідний рівень податкового адміністрування.
Які ще фактори важливі у виборі місцезнаходження? Для послуг, які зазвичай надаються ЦСО, основною проблемою буде доступ до інфраструктури, в тому числі телекомунікаційних засобів. Той же Львів відомий як один з провідних ІТ-центрів в Україні; однак, щоб ефективно конкурувати з іншими європейськими містами, ще є над чим попрацювати, аби забезпечити високу європейську якість бізнес-центрів з відповідною інфраструктурою.
І останній, але не менш важливий фактор, компаніям також необхідно враховувати наявність та доступ до професійних експертів, які можуть допомогти у створенні ЦСО та впровадженні нових операцій за необхідності.
Таким чином, з правильним рівнем державної підтримки, Україна могла б ефективно конкурувати з Польщею, Угорщиною, Словаччиною і Румунією в якості країни місцезнаходження ЦСО в регіоні Центральної та Східної Європи.
Для досягнення цієї мети, однак, є деякі сфери, які необхідно поліпшити, зокрема, реалізація більш гнучких положень трудового законодавства, підвищення ефективності оподаткування для того, щоб показати переваги українських співробітників на ринку праці, перегляд способів стимулювання іноземної інвестиційної діяльності і розробка конкретних мотивів для залучення іноземних інвестицій.
Антон Новохатній, керівник Центру спільного обслуговування, Gruma EMEA
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас