Депутати зробили перший крок до медичної реформи: до чого готуватися українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати зробили перший крок до медичної реформи: до чого готуватися українцям

Казна та Політика
6365
Народні депутати проголосували за основу законопроект №6327 “Про фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”. Відповідне рішення підтримали 227 депутатів.
Відзначається, що проти цього законопроекту голосувала фракція Радикальної партії, оскільки, за словами Олега Ляшка, “в українців забирають право безкоштовно лікуватися”.
Як повідомляє Укрінформ, реформа передбачає наступні зміни:
  • Пацієнт зможе сам обирати лікаря та лікувальний заклад. І ніякої прив’язки до місця проживання! З конкретним лікарем пацієнт укладає контракт на надання медичних послуг (по суті, оплачується консультація терапевта). Можна вибрати обслуговування як у державній, так і приватній клініці.
  • Вводиться триступенева оплата медпослуг: “гарантований пакет”, або так званий “зелений пакет”. Покривається за рахунок держави. У нього входить оплата невідкладної, первинної, а також паліативної допомоги (допомога пацієнтам, у яких смертельні захворювання), “синій” пакет – співоплата держави і пацієнта.
За такою схемою планується оплачувати консультації вузькопрофільних лікарів, лікування в стаціонарі, проведення операцій, в тому числі і пологів. Але точний перелік “синіх” послуг, а також тарифи і пропорції співоплати в уряді складуть пізніше; червоний пакет – медпослуги оплачує пацієнт самостійно. Зі свого гаманця доведеться заплатити за стоматологію і естетичну медицину.
  • Створюється Національна служба охорони здоров’я України. Через цей орган будуть проходити держкошти за “гарантований пакет”, і саме через нього можна буде укласти договір з конкретним лікарем.
  • Поступово кануть в Лету паперові медкартки. Планується створити електронний реєстр пацієнтів.
  • Реімбурсація ліків. Перелік таких медпрепаратів буде встановлювати Кабмін. З 1 січня 2020 року передбачається реімбурсація лікарських препаратів, передбачених “гарантованим пакетом”.
Тим українцям, яким не під силу буде співфінансувати своє лікування, в уряді обіцяють щось на зразок субсидій. Але формула їх нарахування та механізм надання обіцяють розробити в наступному році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас