Резерви Нацбанку на кінець року становитимуть $21 мільярд - Dragon Capital — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви Нацбанку на кінець року становитимуть $21 мільярд - Dragon Capital

Казна та Політика
597
У Dragon Capital очікують, що в поточному році резерви Нацбанку продовжать зростати переважно за рахунок валютних запозичень уряду в офіційних кредиторів, а також на зовнішньому і внутрішньому ринку.
Про це йдеться в прес-релізі інвестиційної компанії Dragon Capital.
“Ми очікуємо, що резерви НБУ продовжать зростати в поточному році, переважно за рахунок валютних запозичень уряду в офіційних кредиторів, а також на зовнішньому і внутрішньому ринку. Згідно з нашим прогнозом, обсяг резервів становитиме $21 млрд до кінця 2017 р., що відповідає 4,6 місяця імпорту, перш ніж повернеться до позначки $19 млрд до закінчення 2018 року”, – йдеться в повідомленні.
У Dragon Capital зазначають, що динаміка валютних резервів центробанку в поточному році була більш сприятливою, ніж у минулому – в січні-травні 2016 року резерви практично не збільшувалися. “Головна причина – виплати за своп-лініями на початку минулого року, які становили, за нашими оцінками, $1,4 млрд. Крім того, цього року трохи збільшилися обсяги купівлі валюти на міжбанківському ринку (на $0,2 млрд р/р до $1,0 млрд), а також чистих валютних запозичень (на $0,3 млрд р/р до $0,9 млрд)”, – зазначають у Dragon Capital.
Крім того, валові золотовалютні резерви Національного банку України в травні зросли на 2,6% м/м (+$0,4 млрд) або на 13,4% (+$2,1 млрд) з початку року, досягнувши $17,6 млрд. Зростання резервів у травні було викликано чистою купівлею валюти Нацбанком на міжбанківському ринку, обсяг якої становив $0,5 млрд. Це на 30% більше, ніж у квітні, і найвищий обсяг місячної валютної інтервенції з квітня 2016 р. Купуючи валюту на ринку, НБУ стримував ревальваційний тиск на гривню, викликаний високим обсягом експортної виручки і припливом валютної готівки у банківську систему.
Таким чином, НБУ дозволив гривні зміцнитися всього на 3,3% з початку року, до 26,3 грн/$. Серед менш відчутних чинників, які вплинули на динаміку резервів у травні, варто виділити витрати на погашення і обслуговування валютного боргу в розмірі $230 млн, які були частково компенсовані надходженнями від продажу валютних ОВДП на суму $38 млн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас