М'яко стеле. Як пом'якшення НБУ правил валютних операцій позначиться на житті українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

М'яко стеле. Як пом'якшення НБУ правил валютних операцій позначиться на житті українців

Кредит&Депозит
1012
Нацбанк продовжує знімати обмеження валютних операцій, що створюють перешкоди вільному руху капіталу і сповільнюють відновлення української економіки.
Так, 30 травня на сайті регулятора з’явилося повідомлення, що НБУ скасував заборону на купівлю іноземної валюти за наявності у клієнта на рахунках понад $100 тис. власних коштів. Раніше за умови перевищення зазначеної суми клієнт виконував зобов’язання перед контрагентами за рахунок власної валюти. Простіше кажучи, на поточних рахунках українських фірм не могло бути понад $100 тис.
Скасовані й обмеження для фізосіб на переказ коштів за межі України для неторгових операцій. Раніше вони були обмежені сумою не більше 150 тис. грн на місяць.
Нацбанк також дозволив банкам здійснювати операції з обміну іноземної валюти без обмежень щодо групи класифікатора іноземних валют і банківських металів як на міжбанківському, так і на міжнародному валютному ринку. Тобто безпосередньо міняти долари, наприклад, на польські злоті, без необхідності спочатку продати долари за гривню і вже потім купити злоті.
Скасування обмеження для фізосіб на переказ коштів за межі України в рамках неторгових операцій набирає чинності 12 червня цього року. Решта змін стали чинними 31 травня.
Громадянська позиція
Нагадаємо, перші кроки у бік лібералізації руху капіталу Нацбанк зробив на початку цього року. В кінці лютого він прийняв постанову №14, якою дозволив українцям розміщувати отриману за кордоном валютну виручку на іноземні рахунки без індивідуальної ліцензії.
І хоча, за словами експертів, це скоріше зіграло на руку фіскалам, які отримали ще одну можливість контролювати доходи громадян, все ж постанова розширила можливості українців з управління іноземними рахунками. Тепер без індивідуальних ліцензій рахунки за кордоном можуть відкривати всі громадяни без винятку. Як і інвестувати ці гроші в нерухомість, відкривати депозитні рахунки і т.д. Тоді як раніше регулятор дозволяв це робити тільки тим громадянам України, які перебувають за кордоном, і тільки на час перебування там.
Знімаючи обмеження по сумі валютних переказів по неторгових операціях, Нацбанк нібито зробив ще більший реверанс в сторону фізосіб. Однак не все так просто. За словами Оксани Кобзар, адвоката і керуючого “адвокатським бюро Оксани Кобзар”, як і раніше, для виконання українцями багатьох неторгових транзакцій діють обмеження у вигляді необхідності отримання ліцензії або пред’явлення підтверджуючих документів. “Не думаю, що це призведе до відтоку капіталу з країни”, – підкреслила вона.
Крім того, ніхто не скасовував необхідність декларувати активи за кордоном і оплачувати з них податки. Тому перед тим як перевести свої гроші за кордон, багато громадян задумаються, а чи варто це робити. Адже українські фіскали можуть почати активно перевіряти джерела доходів громадян, що дозволили собі, наприклад, придбати нерухомість за кордоном або покласти гроші на рахунок в іноземному банку.
З огляду на це, експерти прогнозують, що використання посередницьких структур для “виведення” грошей за кордон фізособами навряд чи припиниться. Як і вивезення грошей “на собі” (в межах еквівалента до 10 тис. євро можна вивозити готівку без обов’язкового декларування) або переведення в готівку української банківської картки за кордоном з подальшим поповненням отриманою валютою свого іноземного рахунку.
Зелене світло для інвесторів
Хто дійсно може виграти від валютної лібералізації, так це бізнес. Адже зняття всякого роду обмежень, як ніщо інше, розширює можливості інвесторів у його веденні.
“Багато зарубіжних інвесторів не вкладають гроші в Україну якраз через обмеження і невільний валютний курс. Якщо на міжбанку можна буде легко купити і продати хоч би мільярд доларів, інвестиції масово підуть в Україну”, – упевнений директор департаменту торгових операцій компанії “Сократ” Роман Петров.
У свою чергу, економічний експерт Володимир Ланда додає, що, незважаючи на нещодавні послаблення, валютне регулювання все ще залишається надмірним, а потенційні інвестори усвідомлюють ризики можливої зміни ліберального вектора НБУ в разі погіршення стану фінансової системи країни. І це може перешкодити припливу капіталу в Україну.
А ось на що дійсно сподіваються експерти, так це на те, що зняття обмежень позитивно відіб’ється на скороченні оборотів “тіньового” обмінного ринку і знизить валютні спекуляції. “З огляду на те, що НБУ залишив вимогу обов’язкового продажу юрособами 50% валютної виручки, надходження валюти на регульований ринок залишиться на колишньому рівні, що має продовжувати стабілізуючу дію на курс”, – вважає радник компанії АТ Spenser & Kauffmann Микола Лихачов. Одним словом, “покращення” є, але НБУ ще є над чим працювати.
Олена Романюк
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас