Казахстанського екс-банкіра Аблязова заочно засудили до 20 років колонії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстанського екс-банкіра Аблязова заочно засудили до 20 років колонії

Кримінал
250
Спеціалізований міжрайонний суд у кримінальних справах Алма-Ати в середу засудив колишнього главу казахстанського БТА банку Мухтара Аблязова до 20 років позбавлення волі.
Крім того, згідно з вироком суду, Аблязова оштрафовано на 300 МРП (місячний розрахунковий показник, один МРП в Казахстані становить 2 тис. 269 тенге) і позбавлено права займатися професійною діяльністю в банківській сфері терміном на три роки.
Суд над Аблязовим проходив заочно. Судовий розгляд почався 3 квітня поточного року, в ході якого було опитано близько 200 свідків.
Аблязов звинувачений у створенні і керівництві злочинним співтовариством, розкраданні грошових коштів БТА банку і їх легалізації (відмиванні), незаконному використання грошей банку і зловживанні повноваженнями. Слідством встановлено, що викрадені кошти були пенсійними вкладами населення, особистими заощадженнями громадян Казахстану і позиками у закордонних фінансових інститутів.
Крім того, суд повністю задовольнив позов БТА-банку до М.Аблязова і його спільників.
“Стягнути на користь БТА банку матеріальну шкоду солідарно з Аблязова, Жарімбетова, Садикова і Мамеша в національній валюті в розмірі 151,453 млн тенге. А також збиток в іноземній валюті з перерахунком в національну – 2 трлн 992,376 млн тенге”, – сказав суддя.
Також вирішено стягнути з М.Аблязова, Ж.Жарімбетова і К.Садикова в нацвалюті 924,978 млрд, а також збиток в іноземній валюті з перерахунком в нацвалюту в розмірі 15 трлн 438,99 млн тенге.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас