Банківська криза накрила Сан-Марино слідом за Італією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська криза накрила Сан-Марино слідом за Італією

Світ
1372
Банківська криза в Сан-Марино може повністю підірвати економіку крихітної держави: обсяги проблемних кредитів в республіці набагато менші, ніж у інших європейських країнах, але вони вже досягли 113% її ВВП.
Центральний банк Сан-Марино планує вливання ліквідності в банки міста-держави, що може стати першим кроком на шляху до їх повної реструктуризації, пише Times of Malta з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.
Сукупний обсяг проблемних кредитів всіх шести банків Сан-Марино складає 1,8 млрд євро. Банківська система анклаву в центральній Італії, де мешкає всього 34 тис. осіб, – спадщина тих часів, коли він був податковим притулком для заможних іноземців.
Як і Італія, Сан-Марино ще не до кінця відновився після глибокої рецесії, викликаної світовою фінансовою кризою, в ході якої владі республіки довелося рятувати банки від краху.
На цей раз уряд вважатиме за краще створити окремий банк для всіх проблемних активів, які пов’язані з резидентами Сан-Марино – це приблизно половина загального обсягу проблемної заборгованості, заявив міністр фінансів Сан-Марино Сімоне Челлі в інтерв’ю Reuters.
Він не уточнив, звідки візьмуться кошти для відновлення ліквідності банків.
Тим часом поінформовані джерела стверджують, що ЦБ Сан-Марино має намір залучити від 100 млн до 150 млн євро в червні, які будуть спрямовані на стабілізацію ситуації в банківській галузі. Одночасно влада продовжить пошук довгострокового вирішення проблемної заборгованості.
Уряду Сан-Марино доведеться діяти швидко: поки держава не є частиною Європейського союзу, хоча використовує євро і дотримується правил його звернення, однак до вересня 2018 року очікується перехід на правила ЄС про держдопомогу проблемним банкам. Директива ЄС вимагає, щоб спочатку витрати з порятунку банків покладалися на приватних інвесторів (bail-in) – акціонерів і власників облігацій, а також найбільших вкладників, а вже потім залучалися державні фінанси.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас