Рада НБУ рекомендує почати використовувати євро як основну інвалюту в експортно-імпортних операціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ рекомендує почати використовувати євро як основну інвалюту в експортно-імпортних операціях

Казна та Політика
346
Рада Національного банку рекомендує почати використовувати євро як основну іноземну валюту при розрахунках за експортно-імпортними операціями.
Про це йдеться в затвердженій радою оцінці політики курсоутворення і валютного регулювання, яку проводить правління.
За даними ради, в останні роки відбулися значні зміни в торгівлі України з іншими країнами, що зумовили істотне збільшення частки розрахунків у євро.
“Так в результаті зміни вектора зовнішньоторговельної політики частка зовнішньої торгівлі товарами і послугами України з країнами ЄС зростає з 2013 року. У 2016 році вона збільшилася до 37% від загального обсягу зовнішньоторговельного обороту України і є найвищою в порівнянні з іншими окремими географічними регіонами”, – констатують у раді.
На думку членів ради, це зумовило формування тенденції збільшення частки розрахунків у євро за операціями поточного рахунку платіжного балансу.
Загальна частка виплат в євро в 2016 році зросла до 37,3% (на 8,6 п. п.) від загального обсягу виплат, надходжень – до 18,1% (на 2.1 п. п.).
З країнами ЄС частка виплат в євро за товари і послуги в 2016 році збільшилася до 60% (на 16,6 п. п.), по надходженнях – до 42% (на 7.4 п. п.).
“Це дає підстави констатувати початок формування фундаментальних економічних передумов для використання євро як основної іноземної валюти в розрахунках з купівлі і продажу товарів і послуг з іншими країнами”, – резюмує рада центрального банку.
З огляду на це, рада НБУ рекомендує досліджувати питання про доцільність переходу до розрахунку офіційного курсу гривні до євро на основі середньозваженого значення курсу на міжбанківському валютному ринку, а до долара США та інших інвалют – на підставі інформації про курс гривні до євро.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас