Як найбагатші люди сплачують податки: дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як найбагатші люди сплачують податки: дослідження

Особисті фінанси
926
Найбагатші домогосподарства з чистими активами більш ніж на $40 млн, до яких економісти відносять близько 0,01% всього населення планети, в середньому платять на 30% менше податків, ніж повинні, йдеться в дослідженні вчених на основі даних “панамських досьє” і витоку інформації про клієнтів HSBC в Швейцарії.
Поряд з цими матеріалами економісти використовували докладні дані про добробут громадян Данії, Норвегії та Швеції, оскільки в цих країнах публікується найбільше подібної інформації. Однак вони припускають, що висновки, зроблені для Скандинавії, можна перенести і на світ в цілому, але при цьому не можна виключити, що масштаби ухилення від сплати податків серед найбільш забезпечених жителів в інших країнах можуть виявитися ще вищими.
“Ймовірність приховування активів дуже значно зростає разом з рівнем добробуту”, – йдеться в дослідженні “Ухилення від податків і нерівність” (Tax Evasion and Inequality) економістів Аннетте Алстадсетер (Норвегія), Нільса Йоханнесена (Данія) і Гебріела Цукмана (США).
Вони підрахували, що мільйонери і мільярдери відводять від податків у 10 разів більше коштів, ніж усі інші: в середньому в Скандинавії недоплачують лише 3%.
За даними дослідження, близько 40% найбагатших людей Норвегії (0,1% домогосподарств) приховували за кордоном приблизно 50% активів.
“Оскільки в більшості країн Латинської Америки і в багатьох країнах Азії та Європи люди володіють більш істотними зарубіжними активами, ніж в Норвегії, результати досліджень для Норвегії можуть виявитися нижчими, ніж у більшості країн світу”, – стверджують економісти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас