Для українців цього літа подешевшає один з європейських курортів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для українців цього літа подешевшає один з європейських курортів

Особисті фінанси
2856
На туристичному ринку знову зріє переділ. Цього літа ризикує недорахуватися російських туристів Чорногорія. Ростуризм вже попередив своїх громадян про можливі провокації та погрози з боку чорногорської влади». І закликав фірми інформувати про ризики своїх клієнтів.
Причина конфлікту — політична. Російські прикордонники видворили з країни представника посольства Чорногорії в РФ. Передумовою, як вважають експерти, могло стати прагнення Чорногорії вступити в НАТО.
Чорногорія без росіян
Відтік російських туристів з чорногорського узбережжя може заохотити відновлення поїздок до Туреччини.
За оцінками експертів, у цьому році Чорногорія може недорахуватися кожного десятого російського туриста.
«Чорногорія отримає відтік російських туристів через політичну та економічну складові. Гадаю, він не перевищить 10%. Відмовляться від поїздок нові туристи, які ще не були в Чорногорії. Хто їздив і оцінив по достоїнству, не будуть звертати уваги ні на які застереження, тим більше, що прецедентів утисків росіян в цій країні досі не зафіксовано», — зазначив директор компанії-оператора по країнам Адріатичного регіону «Адрія Хіт» Володимир Швець.
Так чи інакше, у цій ситуації цілком можуть виграти українські мандрівники.
На нашому ринку Чорногорія залишається досить затребуваним напрямком. За підсумками літнього сезону-2017, вона збереже місце в п’ятірці лідерів з виїзного туризму, прогнозують експерти.
«Чорногорія — популярний напрям: відносно недорого і чудова природа. Ціни стартують приблизно від 350 євро за один тиждень з людини. Українці в Чорногорії відпочивають і в приватному секторі, і в люксових готелях», — розповіла директор Valanta Travel Agency Валерія Кухарук.
Плюс — через розбіжності з РФ для українців чорногірський берег може стати ще доступнішим. Як зазначив нам маркетолог туркомпанії «Сакумс» Тарас Кузів, наземне обслуговування може подешевшати приблизно на 5-10%. Хоча при цьому експерт відзначає, що заздалегідь прогнозувати динаміку падіння цін на відпочинок досить складно. Даватиметься взнаки загальний попит на відпочинок у цій країні, майбутнє введення безвізового режиму для України та ін.
Чекають з моря погоди
На даний момент туристи поділилися на дві категорії: ті, хто купує тури і готові їхати, навіть якщо потрібно буде відкривати візу, і ті, хто зайняв вичікувальну позицію, щоб переконатися, що безвізовий режим буде працювати і/або ціни на тури знизяться.
Оскільки українські туроператори бронюють певну кількість номерів в готелях і місць на чартерах, підвищений попит може обернутися дефіцитом путівок.
«Припускаємо, що з відтоком російських туристів з Чорногорії цю нішу можуть заповнити українські відпочивальники, тому, якщо зниження цін і буде, то зовсім незначне», — додав Тарас Кузів.
Утримати ціни від падіння може також збільшення турпотоку на Балкани, в тому числі і в Чорногорію, з боку європейських туристів, які переорієнтовуються з турецького напрямку через загрозу терактів, заворушень тощо
Хоча українських туристів Туреччина все ще підкуповує ціною — вона також входить у п’ятірку найпопулярніших напрямків.
А ось тури, наприклад, в Італію, Іспанію, Грецію і др., незважаючи на безвізовий режим для українців в цьому сезоні, залишаться все одно недешевим задоволенням.
«Європейці, переорієнтувавшись з Туреччини, заповнюють готелі з шаленою швидкістю. Знаючи це, українські туроператори виправдано вибрали зважену політику щодо пропозиції. Так і з введенням безвізу поки що до кінця не ясно, як туристів будуть пропускати на кордонах з ЄС. Тому безвізовий режим — не панацея для ринку», — зазначив у розмові Володимир Швець.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас