Фальшивомонетники взялися за Сковороду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшивомонетники взялися за Сковороду

Кримінал
617
Українські умільці, які підробляють купюри, вирішили не розмінюватися на дрібниці та перейшли на підробку найбільшого номіналу гривні – банкноти «500 грн». НБУ зафіксував зростання в 2,6 раза кількості виявлених фальшивих грошових знаків з портретом Григорія Сковороди. За популярністю серед фальшивомонетників він обігнав і Михайла Грушевського, і Тараса Шевченка з Лесею Українкою.
Всім по 500
Національний банк фіксує різке зростання суми вилучених підроблених грошей. У 2016 році НБУ вивів з обігу фальшивих банкнот на 1,7 млн грн, що на 40% більше, ніж у 2015-му. Про це Нацбанк повідомив у своєму річному звіті. При цьому кількість вилучених підробок залишилася приблизно такою ж – 7 тис. банкнот національної грошової одиниці.
Збільшення «суми» підробок викликано тим, що шахраї переорієнтувалися на підробку купюр більшого номіналу. У лідери підробок, з 4-го місця роком раніше, вибилася купюра «500 грн». Банкнота з Григорієм Сковородою виявилася фіктивною в 2679 випадках, які вивчали експерти Нацбанку. За рік підробок стало в 2,6 раза більше, а за два роки – більш ніж в 4 рази.
«Срібло» за кількістю підробок у купюри «50 грн» – 1809 шт. Хоча в 2014-2015 роках банкнота з Михайлом Грушевським була абсолютним лідером. Але зараз її підробляють вдвічі рідше, ніж раніше.
«Бронзу» в цьому сумному заліку отримує Тарас Шевченко, вже другий рік поспіль. Купюру «100 грн» підробляли в 1432 виявлених випадках. Навіть «двохсотки» підробляють рідше: фіктивну Лесю Українку виявляли усього 642 рази.
У 2016 році НБУ виявляв 2,8 підробленої купюри на кожен 1 млн справжніх. Роком раніше цей показник становив 2,7 купюри. Для порівняння: в ЄС в 2016 році кількість підробок знизилася до 36 купюр з рівня 49,9 роком раніше. Частина цих підробок потрапляє в Україну. За рік було вилучено 314 підроблених купюр євро, 728 підроблених доларів США, 382 – рублів, 72 – єн.
В НБУ говорили, що підробки вони виявляють в автоматизованому режимі за допомогою спецобладнання. «Сучасна система захисту національної валюти перебуває на одному рівні з системами захисту провідних валют світу, і ситуація з підробленими банкнотами нацвалюти залишається контрольованою», – зазначав на початку року директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.
Двосторонній прогрес
Збільшення кількості підробок купюр найвищого номіналу – «500 грн» (поки НБУ не випустить в обіг банкноту «1000 грн») – банкіри пояснюють підвищенням рівня технологічності шахраїв. «Дійсно, кількість підроблених банкнот високих номіналів збільшилася. Фальшиві банкноти номіналом 500 грн підробляються на досить високому рівні, що дає можливість говорити про те, що ці банкноти виготовляються на дорогому друкарському обладнанні», – говорить начальник управління координації роботи з готівкою та надання послуг інкасації Укрсоцбанку Ігор Дорошенко.
Експерт вважає, що «друкарні» фіктивних грошей варто шукати в ОРДЛО. «Наша країна перебуває в стані військових дій із захопленими територіями і, найімовірніше, на цих територіях є таке обладнання», – розповідає Ігор Дорошенко.
Станом на 1 січня 2017 року в готівковому обігу знаходилися гроші на 341,1 млрд грн, в тому числі банкноти – на 339 млрд грн (2,98 млрд шт.), монети – на 2 млрд грн (12,7 млрд шт.). Загальна кількість банкнот на душу населення – 70 шт., монет – 285 шт.
Надруковані підробки шахраї найчастіше намагаються збути через традиційні канали обігу готівки. «Канали збуту фальшивих купюр, які найчастіше використовують шахраї, – це ринки, кіоски, невеликі магазини, рідше – більші торгово-сервісні підприємства. Після інкасації торгових підприємств, наприклад АЗС, під час перерахунку готівки лічильниками купюр з детекцією валют у банку іноді виникають підозри щодо деяких банкнот, які, відповідно до нормативних актів НБУ, передаються до центробанку на експертизу. Але випадки виявлення підозрілих купюр не мають масового характеру. За минулі кілька місяців банком подібні купюри не виявлялися», – повідомляють в прес-службі Ощадбанку.
Банкіри вживають різних заходів для виявлення підробок. «Для недопущення повторного випуску в обіг фальшивих банкнот наш банк використовує сучасну касову техніку (сортувальники банкнот, детектори тощо), проводить періодичне навчання касирів на предмет вивчення елементів захисту банкнот. Якщо виявляються нові види підробок, ми також проводимо роботу з ознайомлення касирів з такими банкнотами», – розповів Ігор Дорошенко.
Спеціальні сканери банки встановлюють не лише в касах, а й в пристроях самообслуговування. «Усі каси банку оснащені лічильниками купюр з детекцією валют, а в терміналах і банкоматах з функцією cash-in встановлені купюроприймальники з детекцією, які гарантовано «відсікають» на початковому етапі підозрілі купюри. Відповідно, через власні канали в банк подібні купюри не потрапляють», – запевнили в Ощадбанку.
У 2017 році кількість виявлених підробок може навіть зрости, оскільки банки були зобов’язані з 1 січня передавати для повторного випуску в обіг своїм філіям, відділенням або іншим банкам лише ті банкноти, які перевірені автоматизованим способом з використанням обладнання для автоматизованої обробки банкнот. «Клієнти банків мають бути впевнені, що готівка, отримана в касі банку або в його банкоматах, є якісною, абсолютно платіжною і прийнятною до обігу», – підкреслює Віктор Зайвенко.
В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас