Енергія прісної і солоної води забезпечить 40% світових потреб - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергія прісної і солоної води забезпечить 40% світових потреб - дослідження

Енергетика
800
Дослідники Університету штату Пенсільванія створили нову гібридну технологію, яка виробляє безпрецедентну кількість електроенергії в місці впадання річок у моря і океани.
Ця технологія грунтується на різниці між концентраціями солі в двох різних видах водних джерел, пояснює учасник дослідження Крістофер Горскі. Ця різниця здатна виробляти достатньо енергії, щоб покрити 40% потреб усього світу.
Один з найбільш поширених сучасних методів використання цього виду енергії, зворотний осмос (PRO), вибірково дозволяє воді проходити через напівпроникну мембрану, не пропускаючи сіль. Осмотичний тиск, що виникає, перетворюється на енергію, що обертає турбіну. Однак основна проблема PRO в тому, що мембрани швидко зношуються, і їх доводиться часто міняти.
Тому вчені взяли за основу два інші методи, зворотний електродіаліз (RED) і ємнісне змішування (CapMix), у кожного з яких теж є свої недоліки. Вони побудували проточну кювету, в якій два канали розділені аніонообмінною мембраною. На кожен канал поміщений електрод, а як струмознімачі використовувалася графенова фольга. В один канал заливається солона вода, в іншій — прісна. Потоки, що періодично міняють місця, дозволяють виробляти електрику.
У результаті новий метод дозволяє виробляти 12,6 вт на кв. метр, більше, ніж кожен з його складових методів окремо, але без їхніх недоліків, повідомляє Phys.org. «Дві речі змушують цей метод працювати, — каже Горскі. — По-перше, є сіль, яка потрапляє на електроди. По-друге, є хлорид, що проходить через мембрану. Обидва ці процеси виробляють напругу».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас