У Європі планують і далі експлуатувати "друкарський верстат" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі планують і далі експлуатувати "друкарський верстат"

Казна та Політика
582
Економіка єврозони поступово відновлюється, проте базова інфляція, тобто інфляція без урахування цін на енергоносії і продовольство, в регіоні залишається недостатньою для ЄЦБ
Економіка єврозони все ще потребує монетарних стимулів з боку Європейського центробанку для того, щоб інфляція в регіоні повернулася і закріпилася у цільових показників ЄЦБ, сказав голова регулятора Маріо Драгі, виступаючи в профільному комітеті Європарламенту в понеділок, передає РІА “Новости”.
ЦБ ввів кілька років тому низку заходів, які повинні були сприяти прискоренню надмірно низької інфляції в єврозоні та зміцненню економічного зростання. Мова йде про нульові ставки регулятора з рефінансування банків валютного блоку, негативні ставки за депозитами для них, про купівлю цінних паперів на ринку.
Економіка єврозони поступово відновлюється, проте базова інфляція, тобто інфляція без урахування цін на енергоносії і продовольство, в регіоні залишається недостатньою для ЄЦБ. Саме цей показник є важливим для регулятора в процесі оцінки стабілізації цін в єврозоні.
“Реальний ВВП єврозони збільшується 16 кварталів поспіль, піднявшись на 1,7% рік до року в першому кварталі 2017 року. Безробіття опустилася до найнижчого з 2009 року рівня”, — констатував Драгі.
“Незважаючи на відновлення економіки, тиск базової інфляції залишається слабким, ціновий тиск всередині (країн єврозони), особливо з боку заробітних плат, недостатньо для підтримання тривалого і самостійного наближення інфляції до нашої цілі на середньострокову перспективу”, — сказав Драгі.
Основною метою ЄЦБ є підтримка цінової стабільності в єврозоні, в тому числі за рахунок утримання річної інфляції в середньостроковій перспективі на рівні трохи нижче ніж 2%. Проте ось уже кілька років, не рахуючи останніх місяців, інфляція в регіоні тримається істотно нижче від даної мети. Сам Драгі раніше говорив, що дії ЄЦБ врятували єврозону від дефляції в 2015 році.
Річна інфляція в 19 країнах єврозони у квітні, за остаточною оцінкою, прискорилася до 1,9% з 1,5% у березні, повідомив Євростат. Проте один з найважливіших вкладів у зростання інфляції вносить, зокрема, волатильна динаміка цін на енергію. Тому для регулятора важлива оцінка саме базової інфляції в єврозоні. Без врахування цін на продовольство та енергію, за даними Євростату, інфляція в квітні поточного року піднялася до 1,2% проти 0,8% у березні. Цей показник знаходився в межах 0,7-0,9% до цього як мінімум рік.
Драгі вважає, що для зміцнення цін усередині країн єврозони необхідні “дуже сприятливі фінансові умови”, які самі по собі залежать від досить великого обсягу монетарних стимулів ЄЦБ.
Регулятор за рахунок своїх нестандартних дій в сфері процентних ставок і цінних паперів прагне, зокрема, поліпшити ситуацію з кредитуванням в єврозоні. І статистика може говорити про те, що це поступово йому вдається. Зростання в річному вимірі кредитів нефінансовим корпораціям в єврозоні побило посткризовий рекорд, піднявшись у квітні на 2,4% проти 2,3% у березні, а річне зростання кредитів домогосподарствам становило 2,4%, не змінившись у порівнянні з березнем, коли показник був найвищим з початку 2009 року.
За словами Драгі, ЄЦБ, “як і раніше, переконаний в необхідності виключно (високого) обсягу підтримки за рахунок монетарної політики” для закріплення інфляції на рівні трохи нижче ніж 2% у середньостроковій перспективі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас